Waarom scoort Kopen Zonder Kijken beter dan Better Than Ever?

Nu de kijkcijfers van een nieuw seizoen Kopen Zonder Kijken direct al door het dak gingen, kan de champagne voor presentator Martijn Krabbé open. Maar daar heeft hij even op moeten wachten. Want: waarom scoorde zijn programma Better Than Ever zoveel slechter dan het populaire huizenprogramma?

Kopen Zonder Kijken Martijn Krabbé
© RTL

Meer dan een miljoen kijkers zagen vorige week hoe Martijn Krabbé het piepjonge stel Riski en Lisa aan hun droomstulpje hielp in Kopen Zonder Kijken seizoen 6. Maar waarom stemmen we hier beduidend vaker op af dan op zijn andere programma Better Than Ever? In dat RTL-programma horen we over de vaak schrijnende verhalen van deelnemers na talentenjachten. Na de vierde aflevering waren slechts 525.000 benieuwd hoe het Anna Speller uit K-Otic verging na haar bekendheid.

Verbannen van de zaterdagavond

Dat deze treurige kijkcijfers een enorme klap zijn voor RTL, moge duidelijk zijn. Dat het programma van de zaterdagavond werd afgehaald, hielp ook mee aan de flop, schrijft kijkcijferfluisteraar Tina Nijkamp in haar column voor Veronica Superguide. “Op donderdagavond zit je als kijker nog in de werkflow, op zaterdagavond is het tijd voor meer ontspanning.” 

Schandaalverhalen

Daarnaast komt de sterke kijkcijferdaling ten opzichte van het vorige seizoen vooral omdat het Voice-schandaal nog aan talentenjachten kleeft, legt Tina uit. “Bij de opnames van de eerste serie was dat nog niet losgebroken. Toen dat op 15 januari 2022 wel gebeurde, zakten de kijkcijfers van Better than Ever al meteen in.” Tina denkt dat mensen na alle schandaalverhalen rondom talentenjachten als The Voice, het hele genre als iets vervelends associëren en dus liever niet meer op het programma afstemmen. 

Getraumatiseerd door talentenjachten

Als er één zender een grootverbruiker is van talentenjachten, is het RTL wel. Waarom ze dan toch hun eigen concept blijven onderuithalen? Tina tast in het duister. En met haar vele afgehaakte kijkers. “Er doen alleen maar ex-talentenjacht kandidaten mee en het lijkt alsof alle kandidaten getraumatiseerd zijn door het meedoen aan zo’n programma. Een talentenjacht maakt meer kapot dan je lief is, dat gevoel.” 

Better Than Ever roept dus enorm veel vragen op bij de kijker, waardoor hij helaas afhaakt. Toegegeven: dat notabene de presentator én de coach van The Voice het programma presenteren, blijft een vreemd gegeven. “Waarom zijn er überhaupt nog talentenjachten op tv als het zoveel narigheid veroorzaakt?”