TV met Tina: Kritiek op Dionne Stax? 'Ze is juist slim'

Tina Nijkamp is onze kijkcijferfluisteraar. Wanneer zij ’s ochtends op Instagram haar analyse van de kijkcijfers van de avond ervoor deelt, siddert Hilversum. De oud-zenderbaas van SBS6, tegenwoordig consultant bij 3Rivers, is messcherp en altijd recht door zee. Elke week geeft zij bij Veronica Superguide antwoord op de meest prangende vragen.

Tina Nijkamp
© Mark Uyl

Dionne Stax heeft een kijkcijferhit te pakken met Het Hoge Noorden, terwijl veel kijkers kritiek hebben op haar als presentatrice. Hoe komt dat? Anders dan veel mensen denken, is het format, het programma zelf, veel belangrijker dan de presentator of presentatrice. Zeker bij niet-talkshows. Het Hoge Noorden is “gewoon” een goed programma. Het was eerder al succesvol in België en omdat het daar goede kijkcijfers had, is het aangekocht door Omroep Max.

Het Hoge Noorden

Het Hoge Noorden is een soort combinatie van Ik Vertrek en van Floortje gaat naar het einde van de wereld. Dat sommige kijkers kritiek hebben op Dionne als presentatrice, is volgens mij vooral gebaseerd op kritiek die op Twitter verschijnt en wellicht binnen het kleine mediawereldje. In ieder geval niet op feiten, want haar kijkcijfers zijn juist top.

'Dionne juist slim'

Haar stem zou irritant zijn en ze zou niet al te slimme vragen stellen. Volgens mij valt dit hartstikke mee. Ze is juist slim, want ze zegt ja tegen de juiste programma voorstellen en staat gelukkig niet in een panel bij een slecht bekeken kinderquiz als Freeks Saturday Night Safari.

Better Than Ever

Martijn Krabbé is succesvol met Race Across the World en Kopen Zonder Kijken, maar zijn programma Better Than Ever deed het heel slecht. Waar ligt dat aan? Dat het format Better Than Ever niet meer scoort komt door verschillende factoren.

1. Het programma is van dag en tijdstip veranderd.

Het stond op zaterdag 21.30 uur, nu op donderdag 20.30 uur. Wat maakt dat uit zou je denken? Nou best veel. Op donderdag zit je als kijker nog in de werkflow, op zaterdag is het meer tijd voor ontspanning. Het programma past dan ook veel beter op de zaterdag.

2. Het Voice-schandaal.

Bij de opnames van de eerste serie was het Voice-schandaal nog niet losgebroken. Toen dat op 15 januari 2022 wel gebeurde, zakten de kijkcijfers van Better Than Ever al meteen in. Maar nu bij de tweede serie hebben we al een jaar lang alle schandaalverhalen gehoord en associëren mensen The Voice met iets lelijks, iets naars en dus hebben de kijkers er geen zin meer in.

3. Er doen alleen maar ex-talentenjacht (vooral ex-Voice-)kandidaten mee

En het lijkt alsof alle kandidaten getraumatiseerd zijn door het meedoen aan een talentenjacht. Een talentenjacht maakt meer kapot dan je lief is, dat gevoel. En dus wringt het programma en roept het vragen op bij de kijker. Immers: Hoezo presenteert notabene de presentator van The Voice Martijn Krabbe dit? En hoezo Waylon, die jarenlang coach is geweest bij TVOH? Hoezo zijn er überhaupt nog talentenjachten op tv als het zoveel narigheid veroorzaakt?

Volg Tina Nijkamp op Instagram @tinanijkamp