Chris Pine in Star Trek: Beyond

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Chris Pine in Star Trek: Beyond

Waarom maakt Hollywood geen nieuwe Star Trek-film meer?

|
|

Laatste update:

We doen het nu al vier jaar zonder nieuwe Star Trek-film en stiekem begint het nu wel weer een beetje te kriebelen hoor! Wij zoeken voor je uit hoe lang het nog duurt voordat Trekkies weer naar de bios kunnen rennen.

Series

Op serie-gebied hebben Trekkies niets te klagen met springlevende series als Picard en Star Trek: Discovery. Ook komen er nog nieuwe producties aan, zoals het best wel tof klinkende Star Trek: Strange New Worlds met daarin Captain Pike en Spock! Maar euh... hoe zit het met de film-universe?

Beyond

Nou, die zit nogal in development hell, maar daarover later meer. Eerst even terug naar de laatste Star Trek-film. Dat was Beyond uit 2016. Dit derde en vooralsnog laatste avontuur van de crew in de zogenoemde Kelvin Timeline (de door J.J. Abrams geproduceerde films) kunnen we best een flop noemen. Niet kwalitatief gezien, maar puur als we kijken naar de opbrengsten, iets waar studio Paramount uiteraard veel waarde aan hecht. Naar het schijnt leed Beyond een fors verlies van zo'n 50 miljoen dollar. Auw.

Star Trek 4?

Het vierde deel is naar verluidt ook in de ijskast gezet en dat komt - verrassing - door het forse verlies dat Beyond leed. En daarmee heb je ook het antwoord op de vraag die we in de kop stelden. Het oorspronkelijke idee voor de film klonk dan wel weer aantrekkelijk. Chris Pine's Kirk zou op een of andere manier weer in contact komen met zijn overleden pa (Chris Hemsworth). Eind 2019 kwam er opeens weer een ander, iets hoopvoller bericht: Chris Pine zou, net als Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg en Karl Urban, getekend hebben voor een terugkeer en Noah Hawley (Fargo, Legion) zou gaan regisseren. Maar...

Waarom maakt Hollywood geen nieuwe Star Trek-film meer?

Development hell

...Sindsdien viel er een grote stilte rondom die vierde Star Trek-film. En aangezien we nu bijna een jaar verder zijn sinds dat laatste nieuws - wat overigens nooit is bevestigd - kunnen we gerust spreken van een development hell. Scotty-acteur en schrijver Simon Pegg denkt wel te weten waardoor het komt. Het is een geldkwestie. "The fact is, Star Trek movies don’t make Marvel money. They make maybe $500m at the most, and to make one now, on the scale they’ve set themselves, is $200m. You have to make three times that to make a profit", zei hij een paar maanden geleden tegen Games Radar. Ook de dood van acteur Anton Yelchin (Pavel Chekov) hakt er nog altijd in. "I think losing Anton was a huge blow to our little family, and our enthusiasm to do another one might have been affected by that. So I don’t know."

Tarantino-film

Hmmm, oké. Een vierde J.J. Abrams-film zit er voorlopig nog niet in. Jammer. Toch hebben we nog iets anders om naar uit te kijken: Quentin Tarantino's Star Trek-film! Of wacht, toch niet. De langverwachte Tarantino-versie van Star Trek, een harde spin-off, in 2017 aangekondigd, die zich zou afspelen in hetzelfde universum als de J.J. Abrams-films, lijkt er nog steeds te komen, maar dan zonder de grote meester. "Ik denk dat ze de film mogelijk gaan maken, maar ik denk niet dat ik deze ga regisseren", onthulde hij eerder dit jaar aan Deadline. "Het is een goed idee. Ze moeten het zeker doen en ik zal blij zijn om aanwezig te zijn en ze wat aanwijzingen te geven op basis van de eerste ruwe versie."

Waarom maakt Hollywood geen nieuwe Star Trek-film meer?

Het blijft zoals je ziet allemaal erg vaag. Dat we de komende jaren in ieder geval géén Star Trek-films hoeven te verwachten, is dan ook helemaal geen gewaagde uitspraak...

Lees verder