Waarom is popcorn populair in bioscopen?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Waarom is popcorn populair in bioscopen?

Ode aan bioscoopvoer! Het verhaal achter popcorn

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Popcorn! Het hoort bij een bioscoop zoals ijsjes bij het zwembad. In de VS gooien ze er boterige blubber overheen; in Nederland houden we het bij zoet of zout. Maar waarom is popcorn zo’n standaard snack in de bios? Lees en leer… Dan weet je straks tijdens het kijken van The Lion King of Toy Story 4 waarom je hand in die bak wit snaaivoer hangt. 

Kaasblokje, iemand?

Waarom is popcorn populair in de bios? Popcorn kraakt, maakt een bende en de muizen zijn er dol op. Het moet in een gigantische emmer en iemand tegen je bucket aan botst ligt de hele inhoud meteen over de vloer. Tuurlijk, het is lekker, maar waarom wel popcorn, en niet chips, kaasblokjes of mini-tompoucen? Dat is toch ook lekker tijdens Dora the Explorer?

Streetfood

Dit is hoe het is gekomen. Zo halverwege de 19de eeuw was popcorn heel populair als straatsnack, het hoorde op de kermis thuis. Het zag er tof uit, zo'n kar met zo'n ploppend spektakel. Ze hadden nog geen Netflix he? Je moest iets. De bioscoop wilde in die tijd helemaal niets hebben van het krakende goedje. Want de bioscoop was een filmtheater! (Dit zijn trouwens de mooiste bioscopen ter wereld, maar ze verkopen vast popcorn)

Ssssh!!!

En een filmtheater, is een theater. Lees: een chique plek. Dus gekauw op popcorn, dat hoort natuurlijk helemaal niet thuis in zo’n etablissement. Je at het met je handen, het maakte herrie… Vergeet niet dat er nog geen geluid was in bioscopen (hoe zou IT zijn zonder?). Geen enkele reden dus dat het zo populair is geworden. Of toch wel?

Geluid

Twee factoren speelden een grote rol. Rond 1927 in de VS, wat toch het voorbeeld was voor de rest van de wereld, waren films inmiddels niet meer zo fancy als in de 19de eeuw. Het was gewoon een leuk uitje. Dus simpel snacken mocht. Maar ook: in 1927 kwam er geluid in de bios. Dus dat gekraak maakte niet meer zoveel uit. 

Lekker cheapo

Ook de Great Depression (1929) maakte verschil. Mensen hadden weinig te besteden. Mais, waar popcorn van gemaakt wordt, was vooral in de VS heel erg goedkoop. En voor weinig heb je toch een flinke zak. De verkopers van popcorn (gewoon vanuit een stalletje op straat), gingen voor de deuren staan bij bioscopen.

In de lobby

De popcorn werd zo populair als snack om mee naar binnen te nemen, dat sommige bioscoopeigenaren dealtjes sloten met verkopers: kom voor een kleine afdracht maar in de lobby staan. Het publiek ging ook liever naar een bioscoop waar ze popcorn konden kopen. 

Noodzaak

Sterker nog: bioscopen die vasthielden aan een chique aanbod, en de popcorn buiten de deur hielden, gingen over het algemeen failliet toen het economisch minder ging. Mensen wilden simpelweg niet teveel geld uitgeven aan snacks, maar wat ze wel kochten, was popcorn. En bioscopen hadden de extra inkomsten heel hard nodig, want de kaartverkoop liep in mindere tijden uiteraard terug.

Altijd voorradig

Toen de Tweede Wereldoorlog kwam, werd suiker erg duur. Snoep -natuurlijk ook een prima snack- werd weer te duur en dit zorgde er alleen maar voor dat popcorn weer een boost kreeg (van de oorlogsfilms? Check deze)

Dus hoezee voor popcorn! Alhoewel... Daar is deze meid het waarschijnlijk niet mee eens. 

Lees verder