Hoe is het met Harry Potter-ster Robbie Coltrane?

Veronica Superguide logo
Hoe is het met Harry Potter-ster Robbie Coltrane?

Hoe is het met Harry Potter-ster Robbie Coltrane?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Rubeus Hagrid is de terreinverzorger van Zweinstein in de Harry Potter-films. Hij is een zonderlinge halfreus, die al snel vriendschap sluit met Harry, Ron en Hermelien. Hagrid werd gespeeld door de Schotse acteur Robbie Coltrane... Hoe is het nu met deze gigant?

Coltrane werd geboren als Anthony Robert McMillan, maar zijn artiestennaam leende hij van saxofonist John Coltrane. Coltrane begon in het comedycircuit, en kreeg al snel wat kleine rollen in films. Met name op de Britse tv werd de Schot bekend, dankzij rollen in The Young Ones, Blackadder en (vooral!) Cracker. Voor zijn rol van de forensisch psycholoog Edward Fitzgerald won hij drie BAFTA Awards.

Door dit succes werd hij wereldberoemd in Schotland, en gevraagd voor de Bond-films Goldeneye en The World is Not Enough, in de rol van Valentin Zukovsky: een Russische gangster en ‘frenemy’ van Pierce Brosnan.

Vrij snel daarna werd hij gevraagd om de rol van de half-reus Rubeus Hagrid te spelen in de Harry Potter-films. Sterker nog: J.K. Rowling zei dat Warner Bros. hem móest hebben voor de rol! Aangezien Coltrane niet bijzonder groot is (1,85 meter), werd hij in sommige shots vervangen door rugby’er Martin Bayfield. Bereid je voor op een schok!

Dat noemen ze de magie van Hollywood!

Als je het harige hoofd van Hagrid eenmaal gewend bent, dan is het moeilijk om Robbie Coltrane weer terug te zien met zijn blotebillengezicht! Zijn stem is natuurlijk nog steeds onmiskenbaar.

Waar is de Hagrid-acteur gebleven?

In het Verenigd Koninkrijk is Robbie Coltrane nog steeds behoorlijk actief, maar vooral op het gebied van stemrollen. Daarnaast heeft hij een true crime-serie genaamd Robbie Coltrane’s Critical Evidence, waarin hij beruchte Britse moordzaken doorneemt.

Coltrane speelde ten tijde van Harry Potter in nóg een paar Hollywood-films, maar deze werden geen commercieel succes (behalve Brave, waarin hij te horen was), wat zijn beroemdheid in het buitenland een beetje schaadde.

Hagrid is ziek…

Daarnaast lijdt Coltrane aan suikerziekte én zware artrose. Vorig jaar werd de acteur onderzocht en bleek hij geen kraakbeen meer in zijn knieën te hebben. Robbie Coltrane heeft veel pijn, en de weinige keren dat hij in het openbaar gezien wordt, loopt hij met een wandelstok óf zit hij in een rolstoel.

Coltrane komt misschien in aanmerking voor nieuwe knieën, maar hij moest eerst aardig afvallen. Volgens de Britse tabloids moest Coltrane ruim 40 kilo kwijtraken, maar is dat nog niet helemaal gelukt.

De toekomst van Robbie Coltrane

Op zich heeft de Harry Potter-acteur al een geweldige carrière achter de rug, dus heeft hij niets meer te bewijzen. In interviews van een paar jaar geleden meldde hij wél dat hij altijd nieuwe projecten zou willen doen, om te voorkomen dat hij bekend zou komen te staan als ‘Hagrid uit Harry Potter’.

Hoe is het met Harry Potter-ster Robbie Coltrane?

Als we zijn gezondheidsproblemen in acht nemen, dan lijkt de kans dat hij weer helemaal in de spotlights terechtkomt helaas klein… Hoewel: zeg nooit nooit!

Lees verder