• NPO

Vierde seizoen voor satirische VPRO-show Plakshot van Roel Maalderink

Roel Maalderink in Plakshot

Er kijken misschien niet heel veel mensen naar het VPRO-programma Plakshot van Roel Maalderink, maar toch mag hij nog even door van de omroep. In de uitzending van gisteravond vertelde hij dat er een vierde seizoen komt.

Plakshot is best hot. Niet bij de lineaire televisiekijker, maar op social media gaan de filmpjes uit het programma regelmatig viral. Genoeg reden voor VPRO om voor het voorjaar van 2023 een nieuwe serie in te kopen bij Roel Maalderink.

Van straattijger tot bankzitter

Roel Maalderink werd jaren geleden al berucht met de interviews die hij op straat opnam voor het Algemeen Dagblad in de serie Voxpop. In de satirische interviews stelde hij vaak aan nietsvermoedend winkelend publiek een lekker controversiële vraag, waar ze vervolgens met bloednaïef antwoord op gaven. En dat vonden wij massaal hilarisch. De filmpjes waren ook regelmatig in De Wereld Draait Door te zien, toen we dat allemaal nog een briljant programma vonden. Het gaf de VPRO aanleiding om Roel een contract aan te bieden. Zo ontstond Plakshot, een wekelijkse show waarin hij de actualiteit en de werking van de media onder de loep neemt.

Kijkcijfermoeras

En ondanks het feit dat de kritieken goed zijn, willen er maar weinig mensen liniair naar kijken. De laatste aflevering van het seizoen, die gisteravond werd uitgezonden, scoorde 150.000 kijkers. Niet geheel ongebruikelijk voor NPO 3, waar op een gemiddelde avond Het Sinterklaasjournaal de enige hit is. Gemiddelde schakelen zo'n 200.000 kijkers naar Plakshot, in een goede week dat er niet ook WK voetbal is. Ook het veelbesproken Boerderij van Dorst, dat na Plakshot staat geprogrammeerd, scoorde gister net geen 200.000 kijkers. En dat terwijl er toch vaak opmerkelijk nieuws uitrolt. Zo hoorden Paul de Leeuw bekennen dat hij ook best een pestkop kan zijn en liep Waylon lekker leeg over z'n mannelijkheidsproblemen.

BN'ers

In de uitzending van gisteravond zagen we onder andere een oude versie van Tim Hofman, Georgina Verbaan en Alexander Klöpping in een verre toekomst terugblikken op het gekke jaar 2022. Zo maakt Roel wel vaker goed gebruik van BN'ers, bijvoorbeeld in het laatste seizoen van Plakshot waar hij met columnist en schrijver Bas Heijne de juicekanaalparodie VPRO Jus presenteerde, hét roddelkanaal van de VPRO.

Het nieuwe seizoen van Plakshot zal in het voorjaar van 2023 te zien bij de VPRO op NPO 3.