TV met Tina: 'het wordt tijd voor De Wereld Draait Door met Humberto'

Tina Nijkamp is onze Nationale Kijkcijferfluisteraar. Hilversum siddert als zij ’s ochtends op Instagram haar analyse van de cijfers van de avond ervoor deelt. De oud-zenderbaas van SBS6, tegenwoordig consultant bij 3Rivers, is messcherp en altijd rechtdoorzee. In Veronica Superguide beantwoordt ze de TV-vragen van nu.

Tina Nijkamp
© Mark Uyl

1. Talkshow Nadia kent een moeizame start met tegenvallende kijkcijfers. Wat gaat het wél tot een succes maken?

Het gaat heel moeilijk worden om van Nadia een succes te maken. En dat ligt niet aan haar, zij doet het supergoed als presentator. Het grootste probleem is dat de uitzending te lang duurt voor één onderwerp. Onderwerpen als ‘Ik ben 75+ en voel me fantastisch’ of ‘In de ban van een macho-influencer’ zijn meer thema’s die zich lenen voor onderwerpen van tien minuten in een talkshow. Het lijkt nu na tien minuten of de uitzending opnieuw wordt opgestart met nieuwe mensen. Dat voelt dan als een herhaling en dus zappen mensen weg. Beter was mijns inziens geweest: probleemstelling, discussie met voor- en tegenstanders en dan een conclusie.

Het is net Catherine

Het is al vaker gezegd, maar de opzet van Nadia lijkt erg op hoe Oprah Winfrey en Catherine Keyl het vroeger deden. Dat waren niet voor niets middagshows, bedacht voor huisvrouwen van 20-49 jaar die ‘s middags thuis waren en die zin hadden in een uurtje ontspanning met Oprah of Catherine. Op het tijdstip van Nadia – 19 uur – wil je actuele thema’s, om zo de kijker bij te praten na een dag werken. RTL Boulevard doet dat wel goed, vandaar dat zij meer kijkers trekken.

Het gaat bij tv vaak over het programma om 19 uur, op NPO 1. Waarom is dit zo belangrijk? 

Je wilt als zender zo vroeg mogelijk, rond 19 uur, kijkers aan je binden, want dan heb je de grootste kans dat ze ook bij je zender blijven ‘hangen’. De zender is dan een soort vaste vriend geworden. Het is bij tv net als bij een relatie: vastigheid is goed.

Welk programma zou jij er neer zetten?

Het beste programma ooit in de vooravond is De Wereld Draait Door. Natuurlijk had dat met de presentatiekwaliteiten van Matthijs van Nieuwkerk te maken, maar ook met de onderwerpen. Het programma behandelde een hele reeks onderwerpen binnen een uur en er was veel afwisseling tussen studio en locatie. Er zaten leuke rubrieken in als De Jakhalzen en de tv-fragmenten. Het belangrijkste aan het programma was dat je als kijker altijd het gevoel had bijgepraat te zijn over de dag en het gevoel van de dag. En het eindigde altijd met hoop, je had als kijker weer zin in de avond en in het leven.

DWDD met Humberto

Als ik de NPO was, zou ik dus De Wereld Draait Door terug laten komen, met een andere presentator. Wie? Ik zou als eerste Humberto Tan bellen. Hij is net als Matthijs heel allround. Weet veel van sport, van muziek, van cultuur, van entertainment maar ook van politiek. Wedden dat het weer een kijkcijferhit zou worden? En dan zou ik voor de zomermaanden Khalid & Sophie houden. 

Volg Tina Nijkamp op Instagram @tinanijkamp