• Op1

Tafelgast loopt weg na uitspraken Gordon bij Op1: 'Ik vertrek'

Door Birgit Roobol
Fleur Op1

UPDATE: Lees hier de verklaring van de EO, die inmiddels met Fleur heeft gesproken.

Gordon woont in Dubai en zit na maanden weer aan een talkshowtafel om het over Down the Road te hebben. Toch voelen Op1-presentators Giovanca en Tijs zich ook geroepen om Gordon te ondervragen over Dubai en de WK-misstanden. Dubai en Qatar, bijna hetzelfde, toch?! Máár die discussie lijkt verkeerd te vallen bij tafelgast Fleur Jongepier: “Ik vertrek!”. Of is er toch iets anders aan de hand?

Fleur Jongepier is filosoof en vertrok bij haar universiteit uit protest tegen grensoverschrijdend gedrag. Ze zit aan tafel om haar verhaal te doen. Na het gevoelige item over grensoverschrijdend gedrag, is het de beurt aan Gordon die behoorlijk aan de tand wordt gevoeld over zijn leven in Dubai.

Het gaat er vurig aan toe aan tafel. Want, benadrukt Giovanca, naast de weelderige luxe heeft Dubai ook een keerzijde. Gordon herkent zich niet zo in het beeld dat de Op1-presentatrice heeft: “Als je je houdt aan de regels is er niet zoveel aan de hand. Ik leef daar gewoon mijn leven.”

Overtrokken beeld

Giovanca is benieuwd naar de arbeidsomstandigheden in Dubai, maar Gordon kan zich er opnieuw niet in vinden. “Vind je het terecht dat we hier een punt van maken?”, volgt Tijs op. “Om heel eerlijk te zijn, vind ik het een beetje overtrokken allemaal. We zitten allemaal met ons belerende vingertje te wijzen naar Qatar, terwijl wij verantwoordelijk zijn voor de slavernij. Laten we gewoon eerst even naar onszelf kijken, voordat we dat soort dingen gaan roepen.”

'Laten we het over leuke dingen hebben'

Gordon vindt het ‘moraalriddergedrag’. “We zijn zó boos met z’n allen. Houd erover op. Laten we over leuke dingen hebben. Over m’n programma.” De mond van Tijs valt open en Giovanca knippert nog een paar keer met haar ogen alsof ze wil zeggen: ‘Zei hij dat nou echt?!’. “Dit is natuurlijk een discussie die heel erg belangrijk blijft”, benadrukt ze.

'Ik vertrek'

Als ze het nét over een andere boeg willen gooien, staat Fleur Jongepier op van tafel en roept: “Ik vertrek!”. De sfeer wordt behoorlijk awkward aan tafel. “Wat heb ik verkeerd gezegd?”, zegt Gordon semi-lachend. “Maar het is live-televisie, dus we gaan door.”

 

Niet oordelen

Wat precies de reden is van het vertrek van Fleur is niet bekend. Gordon maakt er nog wat grapjes over, tot tafelgast Mariëtte Hamer zich nét voor het einde nog even in het gesprek mengt. Ze zegt dat het voor Fleur moeilijk was haar verhaal te doen en dat we niet weten waarom ze wegliep. "Het is juist nu belangrijk om niet te oordelen."