• Op1
  • Ophef

EO komt met verklaring na weglopen Op1-gast: 'Opmerking Gordon viel verkeerd'

Door Robin Heerkens
Fleur Jongepier en Gordon

Filosoof Fleur Jongepier nam gisteren de benen in Op1 na uitspraken van Gordon. We dachten al dat het door de controversiële woorden van Gordon kwam, maar nu lijkt de EO dat ook te bevestigen. Waarom liep Fleur weg?

Fleur vertrok bij haar universiteit uit protest tegen grensoverschrijdend gedrag en vertelde daar gisteren uitgebreid over in de EO-Op1-uitzending met Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana. Gordon, die tegenwoordig in Dubai woont, zat in dezelfde uitzending om zijn SBS6-werk te pluggen. Toen Gordon werd gevraagd naar de Qatar-kritiek, kwam hij met het volgende verhaal: "Om heel eerlijk te zijn, ik vind het een beetje overtrokken allemaal. We zitten met het vingertje te wijzen, terwijl we verantwoordelijk zijn voor de slavernij", zei hij onder meer. "We zijn allemaal zo woke met z'n allen. Laten we het over leuke dingen hebben: zoals mijn programma." Daarna besloot Fleur weg te lopen met de woorden: "Ik vertrek".

EO komt met verklaring

"Wat heb ik verkeerd gezegd? Het is livetelevisie, jongens, kom op, let’s go", reageerde Gordon. En later: "Ik heb geen idee wat die vrouw bezielt, maar het ging niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag, dus..." De EO meldt nu tegenover het AD dat er na de uitzending contact is geweest tussen de redactie en Fleur. Ze gaf aan te blokkeren na de uitspraken van Gordon. "Nadat ze een heftig verhaal had verteld over grensoverschrijdend gedrag, viel de opmerking van Gordon over ‘niet te woke zijn’ verkeerd. Ze had graag gevat willen reageren, maar dat lukte niet. We vinden het vervelend dat dit zo gelopen is, maar we hebben na afloop nog goed met elkaar gesproken”, laat de EO-woordvoerder weten.

Gordon en Fleur

Het is op dit moment niet duidelijk of Gordon en Fleur ook nog met elkaar hebben gepraat. Tijdens de Op1-nazit kwam dat er in ieder geval niet van, aldus de woordvoerder.