Verborgen Parel: Superstore – ‘Met deze personages wil ik ook wel in een geestdodende winkel werken’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt online eindredacteur Robin Heerkens comedyserie Superstore.

Superstore
© Brunopress

Een gigantisch winkelpand. Meer gangpaden dan je kan tellen. Mensen schuifelen een beetje levenloos voor zich uit terwijl ze hun karretjes volstoppen met eten, eten en nog meer eten. Je begint waarschijnlijk al te zuchten wanneer je het zo leest, maar houd vol: comedyserie Superstore, die zich afspeelt in zo’n levenloos lijkende setting, is zéker de moeite waard.

'Na een paar afleveringen dacht ik daar anders over'

Ik heb deze serie in coronatijd ontdekt. We zaten allemaal thuis en speelden één voor één elke streamingdienst uit. Maar Superstore, dat toen nog op Netflix en Prime Video stond, sprak me nooit echt aan. Een comedyserie die ik nog niet kende – dat zal wel zo’n middle of the road-titel zijn die niet voor niets geen alom bekende hit is. Na een paar afleveringen dacht ik daar al heel anders over. Je sluit teamleider Amy (America Ferrara) en haar collega’s meteen in je hart.

Big box-store

Superstore is een lekker overzichtelijke serie die zich grotendeels afspeelt op één locatie: een zogenoemde big box-store waar je álles kan halen. Een typsich Amerikaans ding. Je kan het misschien vergelijken met een Media Markt, maar dan nóg groter. De winkel voelt ook als een personage op zich. Er zijn eindeloos veel gangpaden met tussenhots van klanten die gekke capriolen uithalen. Verschillende kantoortjes, balies en de opslag. Dat klinkt misschien suf, maar de serie weet dat lekker uit te buiten. Alle locaties voelen fris en uniek, ondanks dat het zich in één omgeving afspeelt. De winkel komt écht tot leven.

'Perfect uitgekozen personages'

Waar Superstore écht mee weet te overtuigen? De personages. Die zijn perfect uitgekozen en samengesteld. Ze vullen elkaar allemaal goed aan. Zo is Amy het hart van de serie. Haar wel/niet-relatie met de knappe Jonah (Ben Feldman) brengt haar onzekerheden naar boven en ze heeft het al niet makkelijk als alleenstaande moeder. Dina (Lauren Ash) is een hilarische, heftige vrouw die iedereen rondcommandeert. Mateo (Nico Santos) zorgt altijd voor een sarcastische, lekker cynische ondertoon en je ligt altijd in een deuk als Glenn (Mark McKinney) in beeld komt. De zenuwachtige manager met piepstem kan eigenlijk helemaal geen winkel runnen.

Geen droombaan

In zo’n mega-winkel werken is natuurlijk géén droombaan voor de meeste mensen. Zeker niet als je nog redelijk jong en ambitieus bent. Alle uitdaging mist, het verdient enorm slecht en je moet met de meest vervelende klanten dealen. En dat weten deze personages ook goed. Maar langzaam maar zeker kom je erachter hoe het komt dat ze nog steeds in deze winkel werken. Dat geeft ook meteen de nodige diepgang: we duiken steeds dieper in de persoonlijke levens van de medewerkers en krijgen ook een kijkje buiten de winkelmuren.

Meer dan een wegkijkserie

Aan de ene kant voelt Superstore als een heerlijke wegkijkserie. Je kan hem op ieder moment van de dag aanzetten om even je verstand op nul te zetten. Lekker onderdompelen in een andere wereld. Aan de andere kant: daar zou ik Superstore wel mee te kort doen. De serie is méér dan een wegkijkertje. Je leert de personages steeds beter kennen en wanneer ze meer naar elkaar toegroeien – of juist ruzie maken – komt er stiekem toch best wat diepgang bij kijken. Het zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Die keihard faalden in het leven, discussiëren, fouten maken, verliefd worden. Vallen en weer opstaan. Dat maakt van Superstore een geloofwaardige én herkenbare mini-samenleving.

Met deze personages wil ik ook wel in een geestdodende winkel werken.

Superstore is te zien op SkyShowtime.

Meer verborgen parels: