• TV

Sander Schimmelpenninck bekritiseert College Tour: 'Heel erg persoonlijk'

Door Lise Knipping
Sander Schimmelpenninck

Bij College Tour aanschuiven is tóch wel een ding voor velen. Veel bekende koppen hebben al tegenover Twan Huys mogen zitten voor een interview, zo ook oud-hoofdredacteur van Quote Sander Schimmelpenninck. Hij kijkt alleen niet zo goed terug op zijn deelname, dat vertelt Sander aan tafel bij Vandaag Inside

Sander Schimmelpenninck zit bij Vandaag Inside in een gemoedelijk sfeertje, in tegenstelling tot zijn tijd bij College Tour. De opiniemaker sprak van een 'zorgelijk gevoel' na het programma en hij had het idee dat Twan Huys allerlei 'valletjes' had neergezet voor hem. 

Privéleven

Ook vond Sander dat Twan véél te nieuwsgierig was naar zijn privéleven. "Hij was tien minuten aan het doorzeuren of ik wel of geen kinderen wil. Wat een onzin!", vertelt hij het VI-trio. "Het was allemaal heel erg persoonlijk." Toch vond hij het 'heel eervol' om gevraagd te worden voor College Tour. "Achteraf had ik beter dat programma zelf eens moeten kijken. Ik ken het nog als een programma waar de Obama's en Bill Gates van de wereld worden uitgenodigd. Tegenwoordig worden mensen als ik blijkbaar uitgenodigd."

 

Studenten

In de desbetreffende aflevering College Tour werd Sander voor het blok gezet door een stel studenten. Een ijverige student in de zaal liet zijn kans niet aan zich voorbijgaan. "Ik heb de laatste tijd je meningen niet kunnen lezen, want je hebt mij geblokkeerd." Twan maakte vervolgens heel handig gebruik van de ongemakkelijke situatie: "Hoeveel mensen in de zaal zijn er door Sander geblokkeerd?", vraagt hij. Een andere student stak vervolgens haar hand op en Sander herkent haar direct.

Bedreigingen

Ook sprak Sander zich tijdens College Tour uit over bedreigingen. De kritiek die Sander op dagelijkse basis moet slikken valt hem best zwaar, geeft hij toe. De bedreigingen vliegen hem om de oren en dat is 'wel een beetje' onder zijn huid gaan zitten. Ook vertelt de journalist dat hij een paar keer wat dingen heeft meegemaakt op straat waardoor hij echt moest gaan rennen. Hij weet niet wie er achter de bedreigingen zitten: "Je kan alleen maar vermoeden van een paar mensen online, dat het allemaal uit extreemrechtse hoeken komt."

Je ziet Vandaag Inside elke werkdag op SBS6, rond 21.30 uur. College Tour is te zien op NPO 2.