Rutger Castricum en Filemon Wesselink botsen in HLF8 over drugsgebruik

Naar aanleiding van het nieuws dat Canada mogelijk harddrugsgebruik gaat decriminaliseren, ontstaat er aan tafel bij HLF8 een felle discussie tussen Filemon Wesselink, Rutger Castricum en Bobbi Eden.

Rutger Castricum

Doorhalen

Filemon is overduidelijk voorstander van legalisering. Wanneer Hélène Hendriks ernaar informeert blijkt hij daarnaast ook een behoorlijke ervaringsdeskundige te zijn. Op de vraag hoe lang hij vooruit zou kunnen met het hoopje ‘coke’ (lees: poedersuiker) op tafel, laat hij weten daar prima 2 of 3 nachten mee te kunnen doorhalen. 

'Ik begrijp hier helemaal niets van!'

Zijn grootste probleem met harddrugs is de dosering ervan. “Je weet nooit precies weet wat je neemt." Volgens Filemon kan het daardoor heftig aankomen. “Als je het dan legaliseert, dan haal je dat probleem eruit", denkt Filemon. Bobbi Eden begrijpt daar helemaal niets van. "Mensen die nog niet hebben gebruikt, geef je dan toch makkelijker de kans om eraan te komen?"

Aan drugs komen

Volgens Filemon kun je nu al vreselijk eenvoudig aan drugs komen. “Hier in Amsterdam binnen een half uur.” Dat geldt niet voor Bobbi.“Ik zou niet weten hoe, moet ik dan vreemden gaan aanspreken?", vraagt ze zich af. 

Rutger Castricum

Rutger Castricum is #teambobbi. Een van de redenen om harddrugs te decriminaliseren is zodat verslaafden eerder hulp durven te zoeken, Rutger vindt dat een slap argument. “Dan bepalen verslaafden dat het sociaal geaccepteerd moet worden om drugs te nemen.” Volgens hem is dat geen reden om het taboe van drugs te halen. “Door dat te doen ga je mensen die er niet aan zitten stimuleren.”

Portugal

Volgens Filemon blijkt uit Portugese cijfers dat er door legalisering niet meer drugs genomen wordt. Integendeel zelfs, er wordt zelfs minder gebruikt. Iets wat Bobbi en Rutger, gezien hun gezichtsuitdrukking, sterk in twijfel trekken.

HLF8 is iedere werkdag om 19:30 te zien op SBS 6.