Rutger Castricum in De Hofbar

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rutger Castricum in De Hofbar
BN'ersTVOphef

Vriend en vijand over ‘tv-klier’ Rutger Castricum

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Rutger Castricum (42) veranderde van plagerige Binnenhof-beul in een maatschappelijk betrokken programmamaker. In het nieuwe Inclusief Rutger zoekt hij zijn rol als witte heteroman in een inclusieve samenleving. Hoe begon het ook alweer, met deze bevlogen tv-maker?

Als jonge tv-maker werd Rutger Castricum gegrepen door het werk van Frans Bromet. In diens tv-serie Buren ventte Bromet in de jaren negentig (met zijn kenmerkende stemgeluid) burenruzies uit. Na het succes accepteerde Bromet een baan als eindredacteur van De Achtste Dag, een reportageprogramma van de Humanistische Omroep waarin jonge tv-makers reportages in het land draaiden. Daar had de brutale Castricum wel oren naar, dus hij stuurde zijn idool een open sollicitatie. 

In eerste instantie zag Bromet weinig heil in Castricum, maar toen die voorstelde om tijdens kerst een item te draaien in de McDonald’s en mensen daar te vragen naar de reden van hun komst was de documentairemaker verkocht. “Rutger wist van aanpakken, hij ging gewoon ergens op af,” weet Bromet nog goed. “Dat is voor een reportageprogramma erg belangrijk. Ik kijk nog steeds naar Rutgers programma’s. Hij is bezig een gewaardeerd tv-presentator te worden. Eerst was hij erg tegendraads. Maar op een gegeven moment heeft hij bedacht: ik wil wat serieuzer worden. Toch lacht hij bij al zijn programma’s nog altijd uitbundig. Dat zou hij wat mij betreft wel wat minder mogen doen.”

Geneukt

In 2008 werd Rutger door GeenStijl-oprichter Dominique Weesie binnengehaald. “Ik kende Rutger van de rubriek Rutger leert stappen op TV Rijnmond, de Rotterdamse tv-zender waar hij zowel vóór als ná De Achtste Dag werkzaam was. Daar was ik zó van onder de indruk dat ik hem vroeg voor GeenStijl te komen werken. Rutger was een jonge gozer die durfde en een eigen geluid had, dat vond ik echt bij GeenStijl passen.”

Later volgde Castricum het pad van Weesie naar omroepvereniging PowNed, een afgeleide van GeenStijl. Castricums interviews met Mark Rutte – “Nog geneukt van het weekend?” – en de voortdurende plaagstootjes aan Job Cohen, die daar lastig mee kon omgaan, zijn nog altijd internet-hits. “He joh, haal die handen eens uit je zakken!” beet Castricum de toenmalige PvdA-leider toe, waarna die zich geen houding wist te geven en braaf gehoorzaamde.

Inmiddels maakt Castricum totaal andere programma’s zoals De Klimaatkar, over het klimaatprobleem, latenightshow De Hofbar, waarin hij op serieuzere wijze in gesprek gaat met politici, en de NPO Radio 1-serie De Nacht van Rutger, waarin hij vanuit zijn eigen woonkamer in Den Haag in gesprek gaat met wisselende gasten. Volgens Weesie is Rutger met het ouder worden een beetje veranderd, maar dat is niet de enige reden. “Toen we PowNews maakten, waren we uniek. Daarna begonnen mensen onze kant op te schuiven en konden we twee dingen doen: onszelf gaan overschreeuwen, of onszelf opnieuw uitvinden. Ik denk dat Rutger een goed voorbeeld is van iemand die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden.”

Rutger en kritiek?

Na de lofzang van Weesie en de vraag of Castricum goed tegen kritiek kan, valt er een stilte. “Dat is misschien wel een dingetje. We hebben een keer een gesprek gehad, waarin ik zei: ‘Rutger, ik weet niet wat er met je aan de hand is. Maar je bent de laatste tijd niet meer zo scherp.’ Toen sprak hij de legendarische woorden: ‘Ik heb nog liever dat je zegt dat je m’n wijf hebt geneukt, dan dat je zegt dat ik niet meer scherp ben!’ Als je kritiek uit op Rutger, zal hij eerst steigeren. Daarna merk je dat hij drie tandjes bijschakelt en weer als de brandweer gaat.”

Net als Weesie werkt ook cameraman Dennis Krijgsman al vanaf 2008 intensief met Castricum samen: voor GeenStijl, PowNews en De Hofbar. “Rutgers drive onderscheidt hem van de rest. Dat kan ook lastig zijn, hij is veeleisend en weet wat hij wil. Voor een cameraman is het lastig dat Rutger vrijwel alles draaiend wil doen. Als mensen tegen het zonlicht inkijken geeft dat vaak geen mooi shot, maar Rutger vindt de reactie en de inhoud belangrijker dan hoe het er op beeld uitziet. Daarin moet je als cameraman concessies doen, je moet geen groot ego hebben.”

Hoewel Castricum en Krijgsman niet snel terugdeinsden, maakte de confrontatie met voormalig Nederlands kampioen gewichtheffen Andreas Kinneging in 2021 flinke indruk. Toen Castricum met draaiende camera zei op zoek te zijn naar ‘de columniste van Buitenhof’, Naema Tahir (Kinnegings vrouw), die kritiek had gehad op de werkwijze van Castricum, vertelde Kinneging dat zijn vrouw ‘acht maanden zwanger is’ en ‘lag te rusten.’ 

Uiteindelijk werkte Kinneging Castricum en Schouten hardhandig naar buiten. “Ik zou graag nog eens een gesprek willen hebben met die jongens, Rutger en Dominique Weesie. Over hoe zij toen opereerden en of zij daar nog steeds achter staan. En dan het liefst voor de camera. Ik ben geen principieel tegenstander van GeenStijl, ik vind hun tegengeluid juist heel belangrijk. Ik ben wél blij dat ik ze toen een poepie heb laten ruiken. Daar kreeg ik veel complimenten voor op het Binnenhof.”

Diversiteit en zo

In de vierdelige serie Inclusief Rutger probeert Rutger Castricum een antwoord te vinden op vragen als: ‘Ben ik een product van white privilege?’, ‘Werkt diversiteit forceren niet ook soms racisme in de hand?’ en ‘Schieten we zo nu en dan niet behoorlijk door?’ Rutger gaat in gesprek met de ‘woke’ wereld, de zelfbenoemde voorvechters van meer gelijkheid en diversiteit, maar óók met mensen die met de hakken in het zand staan, elke vorm van verandering verafschuwen en alleen maar gillen dat ‘Nederland hun land niet meer is’

Inclusief Rutger is vanaf vrijdag 13 mei te zien op NPO2.

 

Tekst: Nick Dijkman

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Niets missen? Sluit dan voordelig een abonnement af.

Lees verder