RTL en Talpa willen fuseren

John de Mol en Sven Sauvé

Mediabedrijven RTL en Talpa gaan samen verder! De twee concerns concurreerden elkaar de laatste jaren de tent uit, maar kiezen nu voor een toekomst samen.

Bijna alle onderdelen van Talpa worden ondergebracht bij RTL en het bedrijf krijgt daarvoor een aandeel van 30%. Daarnaast zullen RTL en Talpa samenwerken om het streamingplatform Videoland te versterken en uit te bouwen.

Volgens de bedrijven is de fusie nodig om te kunnen blijven concurreren met platforms als Viaplay, HBO en zelfs advertentiediensten als Google en Facebook. Het nieuwe bedrijf wordt geleid door RTL-kopstuk Sven Sauvé.

In het persbericht meldt John de Mol: “Ik ben Talpa begonnen om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende wereldwijde platforms, om lokale content in stand te houden. Dat is precies wat deze stap ons laat doen. (…) Bovendien kan ik mij hierdoor weer volledig concentreren op wat ik het leukst vind: nieuwe innovatieve content creëren en ontwikkelen.”

Win het weekend van je dromen!

RTL en Talpa gaan door!

In eerste instantie verandert er voor de kijker nog niet zo veel: zenders als RTL4, RTL5 en SBS6 blijven voorlopig gewoon bestaan en hetzelfde geldt voor Radio 538, Sky Radio en bijvoorbeeld Linda. De Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt moeten nog wel naar de fusie kijken, maar het voornemen is er in elk geval.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Geruchten over een fusie of samenwerking tussen RTL en Talpa gingen al een tijdje rond, maar de bedrijven gingen daar nooit echt op in. Sterker nog: twee jaar geleden lokte John de Mol met een zak geld een heleboel RTL-sterren naar SBS6. O.a. Linda en Johnny de Mol, Gordon, Johan Derksen, Wilfred Genee, René van der Gijp, Wendy van Dijk en Albert Verlinde stapten over.

Talpa zou RTL het leven zuur maken met grote shows, maar uiteindelijk was de spotgoedkope realityserie Chateau Meiland de grootste hit.