Interview - Rob Lowe wil nog 10 seizoenen maken van 9-1-1: Lone Star: 'Maar alleen met Ryan Murphy'

Door Ruben Praster
911 lone star

9-1-1: Lone Star is de zoveelste topserie uit de koker van hitmachine Ryan Murphy. Wij spraken met hoofdrolspeler Rob Lowe over de spectaculaire dramaserie die vanaf 23 februari te zien is op Disney+ Star. "We doen dingen die héél overdreven zijn, maar waar we toch mee weg komen."

Op papier is 9-1-1: Lone Star de zoveelste dramaserie over reddingswerkers. In deze spin-off van hitserie 9-1-1 verhuist brandweerman Owen Strand van New York naar het Texaanse stadje Austin om daar een nieuwe brandweereenheid op te zetten. Dat is niks nieuws onder de zon, totdat Owen zijn team verzamelt. Hij brengt de meest diverse personen samen. Van een heldhaftige moslima tot een stoere transman. Dit is duidelijk een productie van Ryan Murphy en hij gooit alle regels overboord. 

Tien seizoenen

De hoofdrol is voor Rob Lowe en als het aan hem ligt, speelt hij nog tien seizoenen lang kapitein Owen Strand. "Ik zou niet tien jaar lang in een serieuze reddingsserie willen spelen, maar wel in deze versie van Ryan Murphy. Daarmee bedoel ik een serie die raar is en grappig, maar tegelijkertijd alle bekende elementen heeft van het genre. Dat is ook waarom ik de serie in eerste instantie wilde doen. De regel is dat er geen regels zijn. Dat maakt het iedere dag weer interessant voor mij."

Eigen draai aan een bekende formule

Ryan Murphy, die recent nog Ratched, The Prom en Hollywoodmaakte, geeft zijn eigen draai aan een bekende formule. De serie zit vol spectaculaire reddingsacties, maar er is ook voldoende ruimte voor realistisch drama, bijtende humor en scherp commentaar op het Amerika van nu. De serie doet daarnaast niet krampachtig over relaties tussen twee mannen en de rol van transgender Paul Strickland wordt daadwerkelijk gespeeld door een echte transgender, wat nog steeds een unicum is in Hollywood. 

Luchtig en avontuurlijk

"Dit soort series zijn er altijd al geweest," vertelt Rob. "Ik weet nog dat ik in de jaren zeventig Emergency keek. En dit is een frisse, moderne variant dankzij Ryan's unieke kijk. Het is anders, raar en we doen dingen die héél overdreven zijn, maar waar we toch mee weg komen. In 9-1-1 hebben we Santa Monica vernietigd met een tsunami en in Lone Star doen we dingen die kunnen gebeuren, maar waarschijnlijk nooit zullen gebeuren. Dat maakt het luchtig en avontuurlijk. De meeste series missen dat, omdat ze te voorzichtig zijn."

Geen kopie van 9-1-1

9-1-1: Lone Star is een spin-off van 9-1-1, maar het is zeker geen kopie. "Er is geen reden om twee keer dezelfde serie te maken, dat slaat nergens op. Er moet een reden zijn om een spin-off te maken." De focus in Lone Star ligt daarom meer op de kleurrijke personages. "Het is alles wat je leuk vindt aan de wereld van 9-1-1. Het avontuur, de telefoontjes naar de alarmcentrale. Maar met meer aandacht voor de karakters, het is ook wat volwassener, wat ruiger, wat scherper en de verhaallijnen tussen de personages zijn belangrijker.

Drama en humor

De serie bevat naast de spectaculaire reddingsacties en het heftige drama ook voldoende humor. Dat is belangrijk voor de 56-jarige acteur, die te zien was in klassieke dramafilms als St. Elmo's Fire en The Outsiders, maar ook schitterde in comedyseries zoals Parks and Recreations en The Grinder. "Als ik te veel comedy doe, heb ik het te veel naar mijn zin en heb ik het gevoel dat ik niet hard genoeg werk. Als ik te veel drama doe, dan is het veel te intens en ben ik na de opnames gelijk toe aan vakantie."

Het eerste seizoen van 9-1-1: Lone Star is vanaf 23 februari te zien op Star, het nieuwe platform van Disney+.

Het tweede seizoen van de serie is vanaf 10 maart elke week te zien om 21:30 uur op FOX.