Recensie Ratched - Ryan Murphy schiet raak met sterke serie over een nare verpleegster

Sarah Paulson in Ratched

Als we het hebben over One Flew over the Cuckoo’s Nest denken de meesten aan die gekke Murphy (Jack Nicholson), maar de gemene hoofdzuster Mildred Ratched is minstens zo indrukwekkend. Geen wonder dat zij nu haar eigen Netflix-serie heeft gekregen.

In de nieuwe Netflix-serie Ratched krijgen we te zien hoe het leven van de verpleegster Mildred Ratched er uitzag voor de gebeurtenissen in One Flew over the Cuckoo’s Nest. Je kunt het vergelijken met de hitserie Bates Motel, die een voorloper was op de filmklassieker Psycho. En net als toen, hoef je de film niet gezien te hebben om van de serie te genieten.

Van dagdromen tot schizofrenie

Mildred Ratched (Sarah Paulson) begon haar carrière aan het front van de Tweede Wereldoorlog en probeert twee jaar later een voet tussen de deur te krijgen bij een instelling voor patiënten met allerlei soorten geestelijke problemen; van dagdromen tot schizofrenie. Mildred krijgt daar de nodige tegenstand van hoofdzuster Betsy Bucket (Judy Davis), maar aangezien de serie niet ‘Bucket’ heet, hebben we wel een idee hoe dat zal aflopen...

Bij iedereen zit wel een steekje los

De makers van Ratched zijn zo slim geweest de serie niet alleen over Mildred te laten gaan en te zorgen dat je ook meeleeft met de andere personages – ook al zijn die niet allemaal even lief. Vaak is het niet eens duidelijk wie wat is; soms lijkt het wel of ze allemaal een steekje los hebben zitten. Je leert iedere aflevering iets meer over ieders achtergrond en moet daarom regelmatig je oordeel aanpassen, wat een heel leuk spelletje is.

Recensie Ratched - Ryan Murphy schiet raak met sterke serie over een nare verpleegster

Een aantal wegkijkmomentjes

De aankleding, vormgeving, muziek en belichting van deze nieuwe Netflix-serie doen denken aan de oude, glamoureuze Hollywoodfilms. Maar dan wel met toevoeging van een aantal heftige wegkijkmomentjes door de barbaarse, hopelijk achterhaalde technieken om mensen van hun mentale problemen af te helpen... Sarah Paulson is lekker op dreef en haar kennen we natuurlijk van American Horror Story en nog een aantal topseries. Andere bekende gezichten zijn Cynthia Nixon, alias Miranda uit Sex and the City, en Sharon Stone die op haar meest ijskoude, vileine toer gaat.

De hitmachine draait door

De bedenker van al dit moois is Ryan Murphy en dat is een naam die je inmiddels toch wel moet kennen. Hij is immers de hitmachine die ons eerder verblijdde met series als Nip/Tuck, Glee, American Horror Story, Scream Queens, Pose, The Politician en Hollywood. Hij heeft een plan uitgestippeld voor in totaal vier seizoenen van Ratched, waarbij de laatste dan overgaat in het verhaal van One Flew over the Cuckoo’s Nest. Als het aan ons ligt, gaat het daar zeker van komen.

Recensie Ratched - Ryan Murphy schiet raak met sterke serie over een nare verpleegster

Conclusie

Hitmachine Ryan Murphy schiet weer raak met een nieuwe Netflix-serie over de verpleegster Mildred Ratched, die we steeds minder aardig gaan vinden....

4 STERREN

Ratched is te zien op Netflix.