• The Rings of Power
  • The Lord of the Rings

The Rings of Power-acteurs onthullen meer details over het tragische einde van Númenor

Door Peter Koelewijn
The Lord of the Rings: The Rings of Power

The Lord of the Rings: The Rings of Power laat in zijn eerste afleveringen vooral de elfen en dwergen zien, maar de mensen zijn minstens zo belangrijk. Veronica Superguide sprak met acteurs Lloyd Owen (Elendil) en Trystan Gravelle (Pharazôn) over de aankomende strijd tussen Sauron en de mensen van Númenor. “Wat is er gebeurd met deze prachtige beschaving?”

Niets missen? Volg het laatste The Lord of the Rings: The Rings of Power nieuws én meer via onze overzichtspagina.

Dit interview bevat spoilers voor The Lord of the Rings: The Rings of Power.

Númenor is een eilandstaat die onder andere de grootste mensenstad uit de geschiedenis van Middle-earth had. Het gebied gaat een hele grote rol spelen in de komende afleveringen van The Lord of the Rings: The Rings of Power. De nieuwe personages Elendil (Lloyd Owen) en Pharazôn (Trystan Gravelle) worden hier ook geïntroduceerd, en de eerste komt gelijk met een grote onthulling: “De mysterieuze persoon die Galadriel op het eind van aflevering twee ziet, dat ben ik.”

Geen held

Lloyd speelt Elendil, een ervaren zeekapitein van Númenor die Galadriel en Halbrand van het vlot afhelpt. “Hij is een complex personage die momenteel veel pijn ervaart. Elendil is een weduwnaar die in zijn eentje z’n kinderen moet opvoeden. Bovendien beschouwt hij zichzelf niet als een held, maar hij wordt wel opgezogen in de problemen van Middle-earth, mede door Galadriel.”

The Lord of the Rings: The Rings of Power
© Amazon

Voorouder van Aragorn

Dat Elendil wel een held is, weten de Lord of the Rings-fans maar al te goed. Zijn naam wordt regelmatig in de boeken en films genoemd als een legendarisch figuur. Bovendien stamt een hele grote held van hem af! “Aragorn is geloof ik iets van 38 generaties van hem verwijderd”, vertelt Lloyd. “Qua persoonlijkheid hebben ze ook wel wat van elkaar weg. En Aragorn vecht in The Return of the King met mijn zwaard Narsil tegen Saurons troepen. Die wordt speciaal voor hem opnieuw gesmeed.”

Lloyd heeft niet speciaal naar Viggo Mortensens Aragorn gekeken voor inspiratie. “Ik bestudeerde alles over Elendil, heb de boeken herlezen maar ook Tolkiens aantekeningen. Eigenlijk is er niet veel over hem als persoon bekend, maar samen met de fantastische schrijvers van The Rings of Power heb ik het verder ingevuld.”

Boos op de elfen

Vooralsnog bemoeit Elendil zich liever niet met politiek en al helemaal niet oorlog. Gebeurtenissen in Númenor dwingen hem echter om toch de leiding te nemen. “Er zit elfenbloed in Elendil en daarom kan hij niet aanzien hoe de mensen zich steeds meer tegen de elfen keren, met name op Númenor. De inwoners op dat eiland hebben ontzettend veel geschenken van de elfen gekregen, waaronder een veel langer leven. Maar het is niet genoeg.”

The Lord of the Rings: The Rings of Power
© Amazon

Pharazôn de volksheld

Trystan Gravelle legt het ook zo uit en zijn personage Pharazôn bemoeit zich nóg meer met de gevaarlijke politiek. “Pharazôn is de neef van de koning Tar-Palantir, die momenteel doodziek op bed ligt. Daarom is Pharazôn de voornaamste adviseur van koningin-regentes Míriel (Cynthia Addai-Robinson) en eigenlijk in veel opzichten degene die over het koninkrijk regeert.”

Pharazôn is een volksheld die veldslagen overleefd heeft en verschillende grote zeetochten organiseerde. Zijn populariteit gebruikt hij dan ook in het politieke spel. “Hij houdt enorm van de mensen op Númenor”, vertelt Trystan. “Hij doet alles om de boel bij elkaar te houden, wat moeilijk is want er staan twee facties lijnrecht tegenover elkaar.”

De King’s Men en de Faithful

Trystan vertelt over hoe Númenor langzaam maar zeker verscheurt in twee facties: de King’s Men en de Faithful. “De King’s Men zijn een groeiende factie van mensen die niet langer naar de elfen willen luisteren. Ja elfen leven voor eeuwig en zijn veel wijzer, maar mensen durven ondanks hun korte leven veel meer en innoveren op een hoog tempo. Waarom zouden zij zich tweederangs moeten voelen? En verdienen ze eigenlijk ook niet het eeuwige leven?”

Lloyd Owen lijkt het antwoord te hebben als hij uitlegt waar de Faithful voor staan: “De elfen in The Lord of the Rings geloven in hun god Ilúvatar en de Faithful blijven die leerwijze volgen. Zij zien de menselijke sterfelijkheid als een geschenk, de natuurlijke conclusie van een leven. Het maakt mensen juist vrijer dan elfen. Alleen veel bewoners op Númenor zien dat niet zo.”

De rol van Sauron

De acteurs hinten naar een tragisch einde van het machtige koninkrijk, maar als ze wordt gevraagd wat voor rol Sauron daarin heeft gaan ze op slot. “Meer daarover mag ik nog niet vertellen!” aldus Trystan. “Maar het wordt wel onthuld in de serie.”

The Lord of the Rings: The Rings of Power krijgt iedere vrijdag een nieuwe aflevering op Prime Video.