Onward Ian en Bailey met toverstaf

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Onward Ian en Bailey met toverstaf

Recensie Onward - Pixar vindt z’n toverkracht terug

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Het was even lekker cashen voor Pixar met de tweede Incredibles en de vierde Toy Story, maar met Onward vertellen de mensen van de geniale animatiestudio eindelijk weer een origineel verhaal.

Hun nieuwste speelt zich af in een wereld bevolkt door fantasiefiguren zoals elfen, centaurs en cyclopen. Tot zover niks origineels, maar de magie is er helemaal weg, letterlijk. En dat is te merken. Het gevolg is dat deze ooit zo bijzondere wezens nu een gruwelijk ordinair bestaan leiden. 

Recensie Onward - Pixar vindt z’n toverkracht terug

Vieze eenhoorns

Niks flapperen met eigen vleugels, maar gewoon met de bus naar school. Draken zijn gedegradeerd tot huisdieren en eenhoorns ravotten tussen het huisvuil. Een vinex-versie van het fantasy-genre dus en dat is bij uitstek een idee dat Pixar kan uitmelken voor heel veel grappen.

Heb je toch behoefte aan serieuze fantasy? Check dan The Witcher!

Avontuur van je leven

Wat ons betreft hadden de makers dat nog wat meer mogen doen dan ze nu gedaan hebben, maar ondanks dat er vooral voor genrefans genoeg te grinniken valt, ligt de nadruk in Onward op het kleinere verhaal dat zich afspeelt in deze wereld. Dat draait om twee elfenbroers die belanden in de avonturentocht van hun leven. 

Halve papa

Ian (Tom Holland) en Barley (Chris Pratt) wonen bij hun moeder; hun vader stierf toen de twee nog piepjong waren. Maar een cadeau van pa, dat ze mogen openmaken nu ze beiden de achttien gepasseerd zijn, zorgt ervoor dat ze de kans krijgen hem toch nog te ontmoeten. Het is een toverstaf die hem één etmaal kan terugbrengen. Maar helaas: klungelig gebruik zorgt ervoor dat hun vader maar voor de helft materialiseert.

Wonderlijke wending

En zo neemt het verhaal een wending die alleen Pixar aandurft: de elfenpubers gaan met de auto op pad, samen met de onderkant van hun pa. Want als ze een magische steen weten te vinden, kunnen ze de toverspreuk en daarmee hun vader afmaken. Deze merkwaardige samenstelling van het reisgezelschap geeft hun queeste precies het tikje uit het lood dat er wat interessants van maakt, want verder is het – weliswaar plezierig – formulewerk.

Recensie Onward - Pixar vindt z’n toverkracht terug

Warm hart

De net wat andere verhalen die ze vertellen geven de films van Pixar hun karakter. Maar het warme hart van binnen is daarbij even belangrijk en dat zit bij Onward op de juiste plek. Minder begaafde vertellers waren ongetwijfeld de mist in gegaan door op deze manier aan de haal te gaan met het gemis van twee broers aan hun dode vader, maar Onward krijgt het voor elkaar zonder afbreuk te doen aan de emotionele kracht.

Conclusie

Dit is een Pixar-film die weer risico durft te nemen, en dat betaalt zich uit. Hij combineert een degelijke, vertrouwde structuur met precies de juiste dosis rarigheid en ook al levert dat niet zoiets briljants op als Up of Inside Out, is Onward dik de moeite waard.

Recensie Onward - Pixar vindt z’n toverkracht terug

Onward draait nu in de bioscoop. Wil je je goed voorbereiden op deze magische film? Lees dan alvast dit artikel met 7 dingen die je moet weten voordat je Onward ziet.

Lees verder