Recensie M.O.D.O.K. – een heerlijk gekke Marvel sitcom over een bizarre schurk

M.O.D.O.K

Marvel heeft een hoop rare superschurken bedacht vorige eeuw en een van de gekste is M.O.D.O.K.: een hyperintelligente superschurk met een abnormaal groot hoofd, waardoor hij altijd in een zwevende stoel rondvliegt. De perfecte held voor een familie sitcom toch?

Deze recensie is gebaseerd op de eerste aflevering.

Superschurk M.O.D.O.K. staat centraal in zijn eigen serie, maar in de eerste aflevering gaat meteen alles al mis. M.O.D.O.K. wordt verslagen door Iron Man, hij kan de elektriciteitsrekening van zijn ondergrondse schurkenorganisatie niet meer betalen én iemand is vergeten om het vuilnis buiten te zetten bij hem thuis!

Familieman

Jawel, M.O.D.O.K. moet niet alleen de wereld zien te veroveren maar ook een gezin onderhouden. Natuurlijk zou het geen sitcom zijn als dat probleemloos verloopt. Sterker nog, dit is slechts het topje van de strontberg waartegen de superschurk aanloopt in de eerste aflevering.

Patton Oswalt

M.O.D.O.K. wordt ingesproken door Patton Oswalt (onder Disney-fans ook wel bekend als Remy van Ratatouille) en hij schreef mee aan sommige afleveringen van de show. Zijn nerdy gevoel voor humor, bekend van zijn stand-up comedy specials, is duidelijk aanwezig.

Recensie M.O.D.O.K. – een heerlijk gekke Marvel sitcom over een bizarre schurk

Van de makers van Robot Chicken

Het gekke uitgangspunt verveelt geen moment. De stopmotion animatie, mede dankzij medewerkers van Robot Chicken, past goed bij de humor en geeft het een heerlijk ‘zolderkamergevoel’. De animatie en poppen zijn wel wat netter afgewerkt dan de sketchshow, wat het effect een beetje afdoet. Maar het is nog steeds hilarisch als een plastic poppenarm wordt kapotgeschoten en er overal rode verf spuit.

Goed gek

Het is fijn om te zien dat Disney en Marvel rare experimentele series blijven lanceren, ondanks dat het steeds groter wordende succes van het Marvel-universum betekent dat ze voorzichtiger moeten zijn met flops. M.O.D.O.K. past wat dat betreft ook precies in de niche van eigenzinnige science-fiction animatieseries zoals Rick & Morty en maffe geanimeerde sitcoms als American Dad. De eerste aflevering doet, los van de Marvel-naam, niets anders dan deze series, maar het is genoeg om een schare van vaste kijkers op te bouwen.

Recensie M.O.D.O.K. – een heerlijk gekke Marvel sitcom over een bizarre schurk

Conclusie

M.O.D.O.K. is lekker raar en volkomen uniek in het Marvel-universum. De eerste aflevering smaakt naar meer en M.O.D.O.K. is zonder twijfel de beste stopmotion sitcom over een superschurk met een enorm hoofd, die zijn familie bij elkaar probeert te houden en de wereld wil veroveren.

Recensie M.O.D.O.K. – een heerlijk gekke Marvel sitcom over een bizarre schurk

M.O.D.O.K. is vanaf 21 mei te zien op Disney+. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering.

Heb je nog meer zin in eigenzinnige animatieseries? Kijk dan ook Solar Opposites op Disney+