Recensie Solar Opposites – Totaal niet Disney maar wel buitenaards grappig

Solar Opposites

De eerste twee afleveringen van Solar Opposites staan nu op Star, het nieuwe platform van Disney+, en verder van de Disney-magie kan je eigenlijk niet raken dan met deze bizarre serie. Weet Rick and Morty-bedenker Justin Roiland voor de tweede keer goud te vinden?

Deze recensie is gebaseerd op de eerste twee afleveringen.

De planeet Shlorp is ontploft en Korvo en Terry zijn uitverkoren om hun superieure cultuur voort te zetten op een andere planeet. Helaas is het de aarde geworden waar primitieve mensen bezig zijn hun planeet te vergiftigen. Niemand geeft er een ruk om dat aliens in hun buurt zijn neergestort, zolang ze zich maar een beetje gedragen.

Buitenaardse familie

Naast Korvo en Terry zijn er ook twee kindklonen van henzelf genaamd Yumjulack en Jesse. Ze verschillen verder compleet van hun ‘ouders’ en dan is er nog de ‘Pupa’: een soort baby/huisdier. Uiteindelijk moet hij uitgroeien tot een planeet waar ze een nieuwe Shlorp op gaan bouwen.

Chaotische intro

Dit alles wordt trouwens in de chaotische intro van Solar Opposites samengevat en het is tekenend dat het overkoepelende verhaal verder niet zoveel uitmaakt. Hoe vergezocht het verhaal ook is, de eerste afleveringen van Solar Opposites gaan vooral over hoe de aliens omgaan met aardse dingen; zoals pestkoppen op school of het winnen van een verkiezing zodat ze voorzitters van de buurtvereniging kunnen worden.

Recensie Solar Opposites – Totaal niet Disney maar wel buitenaards grappig

Verknipte humor

Roiland brengt zijn verknipte humor uitstekend naar voren en bespeelt typische clichés uit familiesitcoms. De show is samen met Mike McMahan gemaakt, eerder schrijver voor Rick & Morty en tevens showrunner van Star Trek: Lower Decks dat je nu op Amazon Prime Video kan kijken.

Schokkend gewelddadig

Als je Rick & Morty niks vindt of de soms schokkend gewelddadige humor moeilijk kan verteren, gaat Solar Opposites je ook niet overtuigen. Maar het weet genoeg onderscheid te bieden dat we beide series van harte kunnen aanbevelen. Solar Opposites biedt iets minder structuur per aflevering en meer popcultuurreferenties, zoals op de t-shirts die Terry draagt. Maar het belangrijkste: het is verschrikkelijk grappig en een rare nieuwe aanwinst voor Star.

Recensie Solar Opposites – Totaal niet Disney maar wel buitenaards grappig

Conclusie

Solar Opposites stopt 4 levensgevaarlijke aliens (en een soort larf) op de planeet aarde en tot niemands verrassing zorgt dat voor bakken chaos. Met dezelfde animatie en liefde voor geweld als Rick & Morty, maar tegelijkertijd met een frisse nieuwe blik van bedenkers Justin Roiland en Mike McMahan. Solar Opposites is hét bewijs dat Disney+ met Star inmiddels meer dan familiefilms, Marvel en Star Wars biedt.

Recensie Solar Opposites – Totaal niet Disney maar wel buitenaards grappig