Petitie voor Guardians Of The Galaxy-regisseur James Gunn raakt op stoom

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Petitie voor Guardians Of The Galaxy-regisseur James Gunn raakt op stoom

Petitie voor Guardians Of The Galaxy-regisseur James Gunn raakt op stoom

|
|

Laatste update:

James Gunn werd vorige week roemloos ontslagen als regisseur van Guardians Of The Galaxy 3. Een stel smakeloze tweets van tien jaar geleden kostten hem de kop. Fans zijn een petitie begonnen om Gunn terug aan het roer te krijgen. Maakt dit initiatief kans?

Vorige week ging er een enorme schok door Marvel-land. Guardians Of The Galaxy-regisseur James Gunn werd door Disney aan de kant gezet, nadat er een paar schokkende tweets werden opgeduikeld. Een aantal smakeloze grappen over necro- en pedofilie kwamen Gunn extreem duur te staan!

De regisseur nam z’n verlies als een man, en bood nogmaals zijn excuses aan voor de tweets (uit 2008-2012). Oud-collega’s namen het voor hem op, met name Dave Bautista (Drax)! Michael Rooker (Yondu, The Walking Dead) stopte meteen helemaal met Twitter; zo klaar was hij met het hele gedoe.

Fans hopen dat Gunn een tweede kans krijgt van Disney, en zijn een petitie begonnen. Op Change.org vragen ze Disney en Marvel om James Gunn te vergeven.

Barr en boos

Roseanne Barr begint zich inmiddels ook met de zaak Gunn te bemoeien. De actrice, die recent werd ontslagen vanwege een racistische opmerking, vindt het vreemd dat veel mensen Gunn nu wél lijken te steunen.

Hoewel de twee situaties, controversiële grappen die leiden tot ontslag, op het eerste gezicht hetzelfde lijken, is dit niet echt aan de orde. Gunns seksgrappen waren beneden alle peil (écht beneden alle peil), maar op zichzelf geen strafbaar feit. Daarnaast stonden ze al zo’n tien jaar online, en heeft Gunn zich in het verleden meerdere malen verontschuldigd. Als Disney zijn Twitter-account beter had bekeken, hádden ze het kunnen weten. Of misschien wisten ze het, maar reageerden ze pas toen het een probleem werd.

Roseanne vergeleek op Twitter een (gekleurde) oud-adviseur van Barack Obama met een aap. Een aap! Later zei ze dat ze onder invloed was van slaapmiddelen; daarna had ze het helemaal niet zo bedoeld, en later had ze het wel zo bedoeld maar was ze gewoon verkeerd begrepen. Het was overigens niet de eerste keer dat Barr over de grens van het toelaatbare schoot, maar de zender ABC trok hier de grens.

Dat Roseanne afstand nam van haar eigen sitcom, om het werk van haar collega’s te redden, is wel prijzenswaardig. Roseanne wordt opgevolgd door The Conners, met dezelfde cast maar zonder de actrice die de show haar naam gaf.

Inmiddels hebben bijna 300.000 mensen hun handtekening onder de petitie gezet. Of deze hiermee succesvol wordt lijkt onwaarschijnlijk. Ongeacht of je het met Disney’s beslissing eens bent, is het bedrijf waarschijnlijk niet over één nacht ijs gegaan.

De Guardians Of The Galaxy-films brachten samen ruim 1,6 miljard dollar op. De schrijver en regisseur van zo’n succes stuur je normaal gesproken niet bij het eerste de beste probleem weg! Disney zit een lastig parket; als ze Gunn laten hangen krijgen ze veel kritiek, maar als ze hem weer aannamen barst er óók een shitstorm los!

Onverzadigbaar

Wat dat betreft is het ook interessant om te zien wat Netflix doet met de petitie tegen Insatiable. Deze comedyserie, waarin een dik meisje dun wordt en brute wraak neemt op haar pesters, krijgt online ook erg veel kritiek. Het wachten is nog even op een petitie tegen Barry Atsma die een Duitstalige Barry Atsma nasynchroniseert, dan hebben we ons buikje er wel weer van vol.

Lees verder