Veronica Superguide-columnist Rob Goossens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Veronica Superguide-columnist Rob Goossens
Op1TV

Paniek bij Op1: 'Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zouden maand overnemen’

|
|

Laatste update:

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Tekst: Rob Goossens

Sinds Roelof Hemmen in 2016 vertrok bij het RTL Nieuws was hij een beetje van mijn radar verdwenen. Af en toe hoorde ik hem 's ochtends op Radio 538 als die zender toevallig ergens aan stond. Zijn naam viel weleens als hij ergens een presentatie of training had gegeven. Maar sinds begin deze maand doet hij weer helemaal mee, als nieuwe sidekick van Eva Jinek.

De rol van Hemmen kennen we, want Humberto Tan had in het verleden twee van mijn RTL Boulevard-collega’s achter de bar staan. Toch is het deze keer anders. Hemmen is er namelijk niet voor de lollige filmpjes maar voor de keiharde feiten. Chemie hebben we nog niet kunnen ontdekken tussen Hemmen en Jinek. Daardoor ga je je toch afvragen: waar was dit in vredesnaam voor nodig?

Opgewarmde broodjes

De reden voor deze zet zit twee zenders verderop: Vandaag Inside. Want bij Wilfred Genee aan tafel vliegen de ronkende meningen over de tafel, maar wil het nog weleens schorten aan de feiten. Hoewel de mensen thuis dat helemaal prima lijken te vinden (zie: de kijkcijfers) wil Jinek het contrast vergroten door feiten in haar show nóg belangrijker te maken. Tot nu toe vind ik het persoonlijk erg geforceerd overkomen.

Op1 heeft een probleem van een ander kaliber. Alle goede presentatoren klagen namelijk vrijwel wekelijks dat het jasje knelt. Op1 is niet ‘personality driven’, zoals ze dat in Hilversum noemen, en daarom hebben de presentatoren nauwelijks wat te zeggen. Het gevolg is dat je als kijker dagelijks voelt dat de presentatoren gewoon het afbakbrood van de redactie zitten op te warmen.

Gewond hert Groenteman

Groot was dan ook de paniek toen ze afgelopen zomer hoorden dat ze een maandje door een andere talkshow werden vervangen. Dit weet bijna niemand, maar Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zouden een maandje op de winkel mogen passen nadat ze in hun populaire podcast Weer een Dag maar bleven bedelen om een eigen talkshow. Alleen: de twee hadden er zelf helemaal niet op gerekend en bedankten voor de eer.

Zo liep het met een sisser af voor de makers van Op1. Van de weeromstuit gingen ze toch maar de hele zomer door met hun eigen programma. Ze hebben niet geklaagd, maar de diepe wallen op de redactie spraken boekdelen.

Eigenlijk is het natuurlijk te lachwekkend voor woorden dat zij zich hebben laten opnaaien door Gijs Groenteman. De goede man staart elke uitzending van Media Inside naar de autocue als een gewond hert in de koplampen van een tegemoetkomende auto. Dat hij toch een bedreiging vormt, zou een teken moeten zijn voor de NPO: geef alsjeblieft de presentatoren wat meer ruimte. Dan zie je ook meteen wie wel blijft drijven, en wie niet.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder