• The Witcher

Overdrijft Netflix de gigantische kijkcijfers van The Witcher?

Door Robin Heerkens
Henry Cavill als Geralt of Rivia in The Witcher op Netflix

Een tijdje terug kwam Netflix met verpletterende cijfers: fantasyserie The Witcher is inmiddels door ruim 76 miljoen mensen bekeken! Nou, even dimmen hoor Netflix, dit lijkt ons een béétje overdreven...

De website Serietotaal wees ons deze week namelijk op Netflix' nieuwe methode van kijkcijfers meten. Voorheen was het zo dat de streamingdienst je pas meenam in hun berekeningen wanneer je ten minste 70% van de eerste aflevering van een serie had bekeken. Wat ook al dubieus is, maar dat terzijde. Nu is die meetmethode in ieder geval nóg een stapje ongeloofwaardiger.

The Witcher

Natuurlijk: The Witcher was een fantastische serie. Seizoen 1 zat vol met mooie verrassingen, epische zwaardgevechten en perfecte casting. Uiteraard kondigde Netflix al een tweede seizoen aan en er is zelfs een anime-film van The Witcher in de maak. We geloven ook best dat dit de best bekeken nieuwe Netflix-serie tot nu toe is, alleen die cijfers kloppen toch van geen kant? 

Nieuwe meetmethode

Netflix voerde de nieuwe meetmethode onder meer in omdat langere films, zoals The Irishman (die 3,5 uur duurt), dan meer kans maken om 'gezien' te worden. 70% van The Irishman kijken is inderdaad nogal een horde om te nemen, maar nu gaat het wel erg ver. Amerikaanse media maakten recent bekend dat Netflix je sinds dit jaar al als kijker meeneemt wanneer je slechts twee (!) minuten van een film of serie hebt gekeken. Dus ook al zet je The Witcher na de allereerste scène uit, neemt Netflix je alsnog mee als volledige kijker. Hmmm... raar! Het is voor onafhankelijke partijen haast onmogelijk om een beeld te krijgen van de kijkcijfers dus moeten we het voorlopig doen met de eigen, overdreven cijfers van Netflix zelf.