Onderzoek naar liquidatiegrap Johan Derksen nog steeds niet afgerond

Het Openbaar Ministerie heeft het maar druk met Johan Derksen. Nog altijd zijn ze nog niet klaar met het onderzoek naar de uitspraken van Johan in Vandaag Inside over Thierry Baudet. De 'liquidatiegrap' blijkt ook voor het OM moeilijk te doorgronden, waardoor vier maanden later nog altijd niet duidelijk is of Johan vervolgd gaat worden of niet.

Johan Derksen in Vandaag Inside

Het jaar 2022 was echt het jaar van mogelijk strafrechtelijke uitspraken van Johan Derksen. In april was er de beruchte 'kaarsenrel', waarna het OM onderzoek deed of er nog iemand te vervolgen viel en of het überhaupt gebeurd was. Daar kwamen ze vervolgens vrij snel op terug. Johan had er kennelijk nog niet genoeg van en deed in september vervolgens weer een omstreden uitspraak, dit keer over Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. En die blijkt lastiger.

Versproken

In de bewuste uitzending uitte Johan zijn ongenoegen over Thierry en zei dat hij vond dat die geliquideerd moest worden. Daarna corrigeerde hij zich vrij snel door te zeggen dat hij bedoelde dat Thierry Baudet uit de Tweede Kamer verwijderd moest worden. Die correctie maakte voor Thierry Baudet geen verschil en hij overwoog evengoed aangifte te doen tegen Johan. Het OM besloot maar weer eens om onderzoek te doen naar Johan.

Opruiing

Daarbij gaat het OM er niet van uit dat Johan Thierry Baudet direct bedreigde, maar dat hij deed aan opruiing. Ze stelden vast dat daar inderdaad sprake van leek te zijn, waarop ze de FvD-leider adviseerden om aangifte te doen, wat hij vervolgens ook deed. Inmiddels zijn we echter vier maanden later en is dat onderzoek nog altijd niet afgerond, zo liet het OM vandaag weten in een verklaring. Wat het oponthoud veroorzaakt is niet bekend. Johan liet toen al weten zich weinig zorgen te maken om een aangifte van Thierry Baudet.

Bron: ANP / Veronica Superguide