• VI

OM onderzoekt of uitspraak Johan Derksen strafbaar is

Door Robin Heerkens
Johan Derksen

Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt momenteel of Johan Derksen met zijn liquidatie-opmerking over Thierry Baudet een strafbare uiting heeft gedaan. Het OM bevestigt dat aan het ANP na berichtgeving van het AD en reageert hiermee op een melding die Thierry deed van bedreiging.

Niets missen? Blijf op de hoogte van alles rondom Vandaag Inside via deze overzichtspagina.

Volgens een woordvoerder van het OM gaat het om een standaardprocedure als iemand melding maakt van bedreiging van een politicus. Het Openbaar Ministerie zal Baudet vervolgens informeren of het, naar de mening van het OM, zinvol is om aangifte tegen Derksen te doen of niet. Stel dat daar een negatief advies uitkomt, kan de Forum voor Democratie-leider natuurlijk alsnog besluiten om aangifte te doen.

Het onderzoek

Het OM kan nog niet zeggen hoelang het onderzoek naar aanleiding van de melding duurt. Johan zei in de uitzending van Vandaag Inside van woensdag dat hij vond dat Thierry "geliquideerd" moest worden. Direct na zijn opmerking zei Derksen dat het een verspreking was. Hij bedoelde naar eigen zegen "dat ze Baudet uit de Kamer moeten schoppen".

'De snor' zei in de uitzending van donderdag, een dag later, ervan overtuigd te zijn dat de FVD-leider geen schijn van kans maakt als hij besluit aangifte te doen. Hij zei weer heel verbaasd te zijn dat er ophef was ontstaan over zijn opmerking.

Beveiligers

RTL Boulevard stelde donderdag dat VI-presentator Wilfred Genee op het Mediapark met twee beveiligers naar zijn auto liep vanwege bedreigingen. SBS6 wilde geen reactie geven op dit nieuws. "Vanwege securityredenen kunnen wij niet ingaan op vragen gerelateerd aan beveiliging", aldus een woordvoerder tegen het ANP.

Bron: ANP/Veronica Superguide