Nederland op de Olympische Spelen

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Nederland op de Olympische Spelen

Olympische Spelen 2021: Wanneer zijn de Nederlandse sporters op tv?

|
|

Laatste update:

Na het EK voetbal en de Tour de France beginnen op vrijdag 23 juli eindelijk de Olympische Spelen! We vertellen je nu al wanneer je sowieso moet inschakelen voor de Nederlandse sporters.

Na het coronajaar 2020 vinden dit jaar de Olympische Spelen alsnog plaats in Tokio! Wij vertellen je wanneer je voor de buis moet zitten om de Nederlandse sporters aan te moedigen: hopelijk heb je een stevige wekker en een goed espressoapparaat, want het tijdsverschil met Japan is aanzienlijk.

Woensdag 21 juli

Oranje Leeuwinnen in actie

Officieel beginnen de Olympische Spelen pas op vrijdag 23 juli. Het voetbaltoernooi duurt echter zó lang dat de eerste wedstrijden al op de 21ste gespeeld worden. Nederland trapt rond 10:00 uur af tegen voetbaldwerg Zambia. Hopelijk heb je je juichcape na het mislukte EK nog bewaard: de verwachtingen zijn dat de Oranje Leeuwinnen het ver schoppen in het toernooi.

Vrijdag 23 juli

Row row row your boat

In het holst van de nacht beginnen de voorrondes van het roeitoernooi. Vanaf 01:30 uur komen o.a. de vrouwen dubbelvier én mannen dubbelvier in actie. De dames wonnen goud op het vorige EK en hebben een reputatie hoog te houden, de heren werden tweede achter Italië en zoeken ongetwijfeld revanche.

Vanaf 04:00 uur start boogschutter Gaby Schloesser met haar voorrondes, en vanaf 13:00 uur kun je kijken naar de Olympische openingsceremonie. De sympathieke sprinter Churandy Martina én skateboardtalent Keet Oldenbeuving dragen de Nederlandse vlag tijdens de ceremonie. Daar worden we blij van!

Zaterdag 24 juli

Eerste medaillekansen?

Na de opening van de Spelen is het megatoernooi écht aan. De hockeyheren starten om 02:30 uur tegen Belgen, die nog een appeltje met Nederland te schillen hebben. Nederland versloeg favoriet België in de halve finale van het EK (en won het toernooi).

Ongeveer tegelijk met de hockeyheren beginnen de turners aan de voorrondes. Oud-Olympisch kampioen Epke Zonderland komt vandaag in actie, maar de precieze tijd is nog niet bekend. Hij won goud op de rekstok bij de Spelen van 2012 ("Hij staat!"), maar verkeert de laatste maanden niet in opperbeste vorm.

Als je van wielrennen houdt zet je de wekker vannacht héél vroeg. Rond 04:00 uur starten de mannen aan de Olympische wegwedstrijd. Namens Nederland fietsen o.a. Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Bauke Mollema voor het goud.

Rond 10:00 uur 's ochtends starten de Oranje Leeuwinnen de tweede groepswedstrijd, na Zambia wacht nu Brazilië. Vanaf 11:30 uur zien we daarnaast voor het eerst de Nederlandse hockeydames in actie. De hockeysters zijn torenhoge favoriet voor het goud en kunnen dat laten zien in de wedstrijd tegen India.

Op deze zaterdag wordt er o.a. ook nog gebeachvolleybald, getafeltennist én start de dressuur.

Zondag 25 juli

De dag van de dames

De Nederlandse handbaldames werden in 2019 op miraculeuze wijze wereldkampioen in... Japan! Ze beginnen het toernooi tegen het gastland rond 02:00 uur. Helaas kan Estevana Polman niet meedoen: de sterspeelster is onlangs geopereerd aan een blessure en mist daardoor de Spelen.

Rond 06:00 uur starten de dames aan de Olympische wegwedstrijd. Marianne Vos, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen zijn zeker niet kansloos voor eindoverwinning.

Gedurende de dag komen ook de Nederlandse damesturners in actie tijdens de voorrondes op de individuele nummers. Olympisch kampioene Sanne Wevers, en de hele damesturnploeg, kenden een moeilijke voorbereiding op de Spelen door verhalen van mishandelingen door turncoaches. Vandaag zien we of de turnsters tóch boven zichzelf uit kunnen stijgen.

Vanaf 06:00 zien we boksster Nouchka Fontijn in actie: de atlete won het zilver op de Spelen in Rio de Janeiro en wil eindelijk het goud wel eens proeven. Om 12:00 uur hockeyen de heren tegen Zuid-Afrika.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Maandag 26 juli

Keet Oldenbeuving, Candy Jacobs en Roos Zwetsloot starten rond 02:00 uur aan de voorrondes én finales van Skateboard Street. De hockeydames spelen vanaf 03:00 uur tegen Ierland

Fietser Mathieu van der Poel vertrekt om 08:00 uur op zijn mountainbike op jacht naar het goud. De alleskunner op de fiets reed tijdens de Tour de France een paar dagen in de gele trui, maar stapte af om zich op de Olympische Spelen voor te bereiden.

De waterpolodames wonnen het goud op de Spelen van 2008, maar op Tokio zijn ze geen favoriet voor de titel. Of ze toch kunnen verrassen op de Spelen zien we vandaag om 11:20 uur, als ze hun eerste wedstrijd spelen tegen Australië.

Dinsdag 27 juli

Turn, turn, turn

De handbaldames strijden deze ochtend om 07:15 uur tegen de vrouw van Korea. De hockeyers spelen vandaag de groepswedstrijd tegen Canada vanaf 11:30 uur. Verder wordt er vandaag veel gezwommen, maar het programma van de zwemwedstrijden is nog niet definitief. Ondanks de moeilijke voorbereiding plaatsten de turndames zich voor de Teamwedstrijd: je ziet de turndames vanaf 12:15 in actie.

Woensdag 28 juli

Fietsen!

De hockeysters spelen in de groepsfase tegen Zuid-Afrika, vanaf 02:30 uur. Verder wordt er gebokst, gezwommen en gewaterpolood, maar de meeste aandacht gaat uit naar de individuele tijdrit bij de mannen en vrouwen. Bij de heren én dames heeft Nederland een medaillekandidaten met Tom Dumoulin, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Op het goddeloze tijdstip van 04:30 uur verschijnen ze aan de start.

Donderdag 29 juli

Judo chop!

Guusje Steenhuis begint om 04:00 's nachts aan de voorrondes van Judo tot 78 kilogram. De atlete werd vier keer tweede op het EK én een keer op het WK, dus hopelijk kan ze op de Olympische Spelen voor het goud gaan. Hetzelfde geldt voor Michael Korrel die op het EK van 2016 én het WK van 2019 brons pakte. Hij komt rond dezelfde tijd in actie in de klasse tot 100 kilogram.

Vrijdag 30 juli

Henk Grol live at Budokan!

Voordat judoka Henk Grol afzwaait als atleet doet hij nog één keer mee aan de Olympische Spelen om zijn eerste gouden medaille te scoren. Hij judoot in de gewichtsklasse boven de 100 kilogram, vanaf 04:00 's ochtends. Budokan is de plek waar Anton Geesink in 1964 de gouden judomedaille won. Hoe geweldig zou het zijn als Grol zijn 'jongensboek' op deze manier kan afsluiten? Hij moet het alleen nog wel 'even' doen! 

Zaterdag 31 juli

Atletiek all-starteam in actie

De atletiekwedstrijden zijn van start gegaan en Nederland staat er goed op. Veteraan Churandy Martina loopt nog één keer mee, Sifan Hassan maakt zich op voor de tien kilometer en jong talent als Femke Bol (400 meter horden), Lieke Klaver (400 meter) en Nadine Visser (100 meter horden) zou best in de prijzen kunnen vallen. Daarnaast zijn alle ogen gericht op de Utrechtse gazelle Dafne Schippers. De gevierde atlete kampt al een tijd met een rugblessure; weet ze toch te verrassen?

Voor de damesteamsporten wordt het een loeizware dag! De hockeydames stuiten om 11:30 uur op Duitsland. Hoewel de Nederlandse hockeysters bijna onaantastbaar zijn, zijn de Duitse vrouwen een gevaarlijke tegenstander. De teams ontmoetten elkaar in juni nog voor de finale van het EK hockey. Nederland won die wedstrijd (met een beetje geluk) met 2-0. De handbaldames spelen om 12:30 uurtegen de torenhoge titelfavoriet Noorwegen. De dames kunnen hoop putten uit de locatie: in 2019 werden de handbalvrouwen wereldkampioen in Tokio.

Zondag 1 augustus

Paardenpaspoort?

Vandaag gebeurt er veel in Tokio: er wordt gezwommen, geturnd, gebeachvolleybald én gesport op de atletiekbaan. Hoeveel Nederlandse atleten vandaag in actie komen is nog niet bekend omdat we nog niet weten wie er door de voorrondes heen is. Wie er in elk geval niet bij is, is het dressuurpaard Hermes. Door een administratieve fout kreeg het dier niet op tijd een Nederlands paspoort! Ruiter Dinja van Liere reageerde verslagen, maar mag toch mee als reserve. Op de Olympische Spelen gebeuren sowieso wel eens rare dingen, maar dit verhaal is wel erg treurig.

Maandag 2 augustus

De wind in de zeilen!

Op de Spelen in Rio werden Annette Duetz en Annemiek Bekkering zevende, maar in de tussentijd heeft het zeilduo zich sterk verbeterd. De dames wonnen de WK’s van 2018 én 2019. Bart Lambriex en Pim van Vugt staan in de 49er-klasse nummer 1 op de wereldranglijst en gaan de medaillerace met vertrouwen in. De Nederlandse boten komen om 05:00 uur in actie.

Dinsdag 3 augustus

Beuken op de baan

De Nederlandse baanwielrenners werden vorig jaar wereldkampioen bij de teamsprint en de verwachtingen zijn dus hooggespannen. Kunnen Roy van de Berg, Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hun favorietenrol waarmaken? We zien het vanaf 08:20 uur. Bij de turners zien we vandaag de finales van de onderdelen brug, balk en rekstok. Zijn de Olympisch kampioenen Sanne Wevers en Epke Zonderland er bij, en kunnen ze nog een rol van betekenis spelen? Sharon van Rouwendael probeert haar Olympische titel op de 10 km Open Water te verdedigen, vanaf 23:30 uur.

Win het weekend van je dromen!

Woensdag 4 augustus

10.000 meters door de zee

Ferry Weertman zwemt vandaag de 10 km in Open Water; de afstand die hij in Rio de Janeiro op zijn naam schreef. Weertman domineerde deze afstand jarenlang op de Europese kampioenschappen maar in mei van dit jaar leed hij een gevoelig verlies: de zwemmer werd vierde en stond voor het eerst sinds 2014 niet op het podium. Volgens de atleet stond zijn vizier al op de Olympische Spelen in Japan: hopelijk is hij vandaag wél in topvorm. Vanaf 23:30 uur is hij onderweg!

Donderdag 5 augustus

Knallen op de Keirin

In alle vroegte trappen de voetbalsters af voor de finale van het Olympisch toernooi en later op de dag hockeyen de heren om het goud. Kan Nederland een rol spelen in deze finales? Tijdens de Spelen van Rio de Janeiro was het onderdeel Keirin een waar spektakel. Laurine van Riessen werd zowat de baan uit geduwd en het scheelde een millimeter of de atlete had een Braziliaans gezin onthoofd. Elis Ligtlee won het goud, maar zij stopte in 2018 met baanwielrennen. Van Riessen is er wél weer bij, samen met haar collega Shanne Braspennincx. Het onderdeel Keirin begint om 08:30 uur.

Vrijdag 6 augustus

Marathon-meters

De Verenigde Staten deden achttien keer mee aan het Olympisch basketbaltoernooi en wonnen het vijftien keer. Het moet gek lopen als de VS niet wéér met het goud aan de haal gaat. Sterspeler LeBron James laat de Olympische Spelen schieten: hij heeft het te druk met Space Jam 2 en daarbij verbleekt zelfs het belangrijkste sportevenement ter wereld. Om middernacht begint het koningsnummer van de Olympische Spelen, als de dames starten met de marathon. Namens Nederland starten Jill Holterman en Andrea Deelstra om 0:00 uur precies.

Zaterdag 7 augustus

Marathon én de hockeyfinale

Vandaag zien we of de Nederlandse hockeydames de favorietenrol voor het goud waarmaken. Rond het middaguur begint de finale van het dameshockeytoernooi. Vannacht starten de mannen aan de marathon en Nederland heeft vijf atleten aan de start staan, waarvan Abdi Nageeye de beste papieren heeft. De Keniaanse geweldenaar Eliud Kipchoge geldt als kampioen van 2016 én wereldrecordhouder als één van de grote favorieten, maar in oktober 2020 won hij de marathon van Londen onverwacht níet. Kipchoge werd al afgeschreven maar zelf maakt hij zich er niet druk om. De marathon voor de heren start om 0:00 uur.

Zondag 8 augustus

Einde sportzomer: tijd voor een toetje

Met de spectaculaire sluitingsceremonie komt er eind aan de Olympische Spelen van 2020 én aan de zinderende, uitgestelde sportzomer. 's Ochtends wordt er om 08:30 uur nog gefietst (Keirin bij de heren, Sprint en Omnium bij de dames) én gebokst om 07:00 uur, met mogelijk Nouchka Fontijn in de finale.

Veel kijkers kunnen inmiddels geen zweetdruppel meer zien, maar sportfanaten kunnen makkelijk nog even blijven zitten. De Vuelta en het EK volleybal voor vrouwen staan voor de deur en eind augustus start de US Open. In september wordt er eindelijk weer geracet in Nederland tijdens de grand prix van Zandvoort en een paar weken later zien we het EK én WK wielrennen.

Lees verder