Einde van een tijdperk: Olga Commandeur stopt met Nederland in Beweging!

'En even rust..' Na drieëntwintig jaar hangt Olga Commandeur haar pastelkleurige fitnesspakje aan de wilgen en stopt met een van de meest iconische programma's van Omroep MAX. 'Ik stop op het hoogtepunt.'

Olga Commandeur in Nederland in Beweging!
© Elvin Boer/MAX

Het is moeilijk voor te stellen dat Olga Commandeur al langer Nederland in Beweging! presenteert, dan Omroep MAX überhaupt bestaat. Vanaf 2000 werd het programma uitgezonden bij de AVRO en pas in 2008 verhuisde het naar de ouderenzender. En voordat Olga zelf een stoel nodig heeft om de bewegingen te doen, stopt ze ermee. "Ik ben nu nog kerngezond."

Anders in het leven

Al heeft Olga wel de nodige, soms angstige, problemen achter de rug. In het AD vertelt ze over haar borstamputatie, toen bleek dat ze in het voorstadium van borstkanker zat, enkele jaren geleden. "Als de dood dan zo dichtbij komt, ga je toch anders in het leven staan. Ik heb inmiddels vijf operaties gehad. Dat heeft allemaal meegespeeld in mijn besluit."

Fysieke probleempjes

In het Omroep MAX Magazine vertelt Olga ook dat ze in de afgelopen drieëntwintig jaar met steeds meer fysieke probleempjes werd geconfronteerd. "Het afgelopen opnamejaar werd ik in de aanloop naar de opnames steeds nerveuzer. [..] De druk werd zó hoog, dat ik dacht: misschien wordt het nu wel tijd om het iemand anders te laten doen.’’

Superfit

En die hoge druk heeft alles te maken met de efficiënte manier waarop Nederland in Beweging! gemaakt wordt. "We nemen in drie weekenden achter elkaar voor een heel jaar uitzendingen op. Dus dan moet je superfit zijn zonder blessures", vertelt de 64-jarige oud-atlete Olga.

Corona

Met name tijdens corona maakte het populaire programma een soort revival door, toen veel mensen vast zaten in huis en niet naar de sportschool konden. "Mede door corona is het programma populairder dan ooit en echt niet alleen onder ouderen", vertelt Olga. Voor haar gevoel stopt ze dan ook op het hoogtepunt.

Toekomst

Helemaal stoppen met bewegen doet Olga natuurlijk niet. Ze blijft bezig met activiteiten in het land bij zorginstellingen, bedrijven en verenigingen. Ook blijft ze ambassadeur van het Ouderenfonds, die ouderen stimuleert meer te bewegen. "En ik wil wil samen met mijn man nóg meer genieten van het leven: reizen, wandelen, golfen, de kinderen en kleinkinderen’’.

Een leven na Olga

Voor Nederland in Beweging! betekent het vertrek van Olga niet het einde. Op 26 mei is de voorlopige laatste aflevering te zien, nog met Olga. En vanaf 4 september start een nieuwe seizoen met haar vooralsnog onbekende opvolger. Medepresentator Duco Bauwens blijft wel bij het programma.

Race across the world

De laatste weken kregen we een hele andere kant van Olga Commandeur te zien, toen ze met haar man Frank meedeed aan het RTL 4-programma Race across the world. Zo zagen we Frank bodyshots uit Olga's navel doen. Ook werd het nog best spannend toen ze betrokken raakten bij een busongeluk.

Nederland in Beweging! zie je dagelijks (tot 26 mei) om 10:15 uur op NPO 1.