Ares

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ares

Interview: Netflix-horror Ares gebruikt ‘de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis’

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Netflix lanceert deze week de eerste Nederlandse Netflix Original, Ares. De verwachtingen zijn hoog en de makers zetten ook hoog in. Superguide interviewde producent Pieter Kuijpers en regisseurs Giancarlo Sanchez en Michiel ten Horn over de psychologische horror. “Als er ook ‘patriotic’ films gemaakt mogen worden zoals Michiel de Ruyter, waarom mogen we dan niet ook op een andere manier spelen met onze geschiedenis?”

“Hoe denk je dat zo’n klein landje zo rijk en machtig is geworden?” Die vraagt stelt Carmen (Lisa Smit) aan Rosa (Jade Olieberg) en lokt haar zo Ares binnen in de eerste aflevering. Deze elitaire studentenvereniging in hartje Amsterdam staat centraal in de nieuwe Netflix-serie. De nieuwsgierige Rosa is een van de weinige studenten wiens ouders niet uit de crème de la crème van de Nederlandse zakenwereld of politiek komen. Dit lijkt haar kans te zijn om op de sociale ladder te klimmen, maar Ares verbergt meer dan een hoop oud geld. In de schaduwen werken demonische krachten en verkopen mensen hun ziel in ruil voor macht, figuurlijk en letterlijk! Hier zijn nog 5 dingen die je moet weten over de Nederlandse horrorserie.

Gouden Eeuw als duistere achtergrond

De serie is absoluut Nederlands en laat veel iconische Amsterdamse locaties zien, zoals het Rijksmuseum, het Tropenmuseum en zelfs het drijvende Chinese restaurant Sea Palace. De rijkdom en weelde van de Gouden Eeuw zie je het meest in de achtergrond en is verbonden met het demonische geheim van Ares. Een controversiële combinatie?

“Ik denk wel dat waar bijvoorbeeld de film Michiel de Ruyter de Gouden Eeuw kan glorificeren met het avontuur van een zeeheld, dat wij de zwarte bladzijden uit de geschiedenis kunnen gebruiken en ‘demoniseren’ om er een fictieve horrorserie over te maken”, vertelt regisseur Michiel ten Horn (Aanmodderfakker). “Zonder geschiedenisles te geven maar wel dat te gebruiken.”

Interview: Netflix-horror Ares gebruikt ‘de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis’

'moralistisch pamflet'

Michiel beklemtoont wel dat ze Ares niet aan Netflix gepitcht hebben als een “moralistisch pamflet”. Regisseur Giarnacarlo Sanchez (Mocro Maffia, Horizon) bevestigt hetzelfde. “Wat wij tof vinden is dat de serie, vooropgesteld, fictief is alleen dat het wel vragen opwekt. Dat er mensen zullen zijn die zeggen ‘ja maar dat is niet historisch accuraat’ en anderen zeggen dan ‘ja maar is dat echt zo?’ of was onze geschiedenis misschien toch wel ‘evil’ of ‘demonisch’?”

Interview: Netflix-horror Ares gebruikt ‘de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis’

Bingewaardige Netflix-serie

Producent Pieter Kuijpers (Van God los, Riphagen) reageert nuchter op de connectie met de Gouden Eeuw. “Ik hoop dat mensen wel discussies over Ares gaan voeren. Maar niet alleen over de thema’s, ook over de serie als geheel. Het is een hele spannende serie die in 1 keer op Netflix staat. Je gaat om 8 uur zitten en om 12 uur ben je klaar, bij wijze van spreken.” Een bingewaardige serie zoals we van Netflix inmiddels gewend zijn dus. Ares is dan ook vanaf het begin op maat gemaakt voor de streamingdienst.

Demonische studentenvereniging

Pieter: “Netflix daagt je wel uit om iets lokaals te maken, iets dat zonder twijfel in Nederland is gemaakt. Maar ze weten ook dat de meeste kijkers in andere landen wonen, dus daar zit hem de uitdaging in. Lukt dat?” Het team achter Ares ontwikkelde meerdere pitches voor Netflix maar al gauw kwam ‘de demonische studentenvereniging’ uit de bus als winnaar. “Ares begon eigenlijk als een idee van mijn dochter en het bleef maar naar bovendrijven. We wisten gewoon dat we met dit idee het meeste konden doen. Een studentenvereniging is ook echt iets heel Nederlands en dat wilden we in de serie hebben.” Netflix heeft sowieso in januari veel grote releases gepland, bekijk hier het hele overzicht.

Interview: Netflix-horror Ares gebruikt ‘de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis’

Inspiratie uit Eyes Wide Shut, The Shining en Get Out

Horrors worden niet vaak gemaakt in Nederland, laat staan een psychologische horror. Voor Ares werden de filmmakers dan ook eropuit gestuurd om de klassiekers te bestuderen. Michiel en Giancarlo keken met name het horrorwerk van Roman Polanski en Stanley Kubrick om de juiste toon voor Ares te vinden. “Dus niet de films die voor die slashervibe gaan”, vertelt Michiel. “Maar die meer op de psychologische toer gaan. Hoe doen ze dat? Wat leren die films ons? Het zijn grote inspiratiebronnen geweest.”

Eyes Wide Shut, Rosemary’s Baby, The Shining en recenter Get Out hebben de goedkeuring van de filmmakers. Giancarlo: “Als je kijkt naar waar de horror van de afgelopen 10 jaar overgaan, dan zie je ook dat ze de angsten van de huidige tijd behandelen. Een horror zoals Get Out is half-komisch maar zegt ook iets over hoe we met elkaar omgaan. Dat was ons doel ook met Ares.”

Interview: Netflix-horror Ares gebruikt ‘de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis’

Meer Nederlands op Netflix

De 8-delige Netflix-serie Ares is vanaf vrijdag 17 januari volledig te zien. De hoofdrollen worden gespeeld door Jade Olieberg, Tobias Kersloot, Lisa Smit en Robin Boissevain. Naast Ares heeft de streamingdienst ook een tweede seizoen van Undercover in productie waarin Rico Verhoeven aan de cast is toegevoegd.

Lees verder