'Matthijs van Nieuwkerk-getrouwen blijven zwijgen over DWDD-gate'

Door Robin Heerkens
Marc-Marie Huijbregts en Matthijs van Nieuwkerk

Opmerkelijk: meerdere BN'ers die jarenlang met Matthijs van Nieuwkerk werkten, houden hun mond nu blijkt dat de De Wereld Draait Door-host structureel redacteuren terroriseerde en kleineerde. Het ANP bracht in kaart wie er vooral níet wil reageren op alle ophef.

In showbizzprogramma's en op sociale media groeit de verbazing over het feit dat een aantal bekende Nederlanders die doorgaans hun mening wél geven, zich nu in stilzwijgen hullen, aldus het ANP. Actrice Halina Reijn zat jarenlang als tafeldame naast Matthijs, maar heeft tot nu toe geen reactie gegeven en wil ook niets zeggen over de affaire. Op sociale media dropt ze wel lovende berichten over haar goed ontvangen Hollywood-film Bodies Bodies Bodies.

Claudia de Breij

Cabaretier Claudia de Breij laat via haar management weten dat ze niet wil reageren. Als zij iets wil zeggen over de zaak, doet zij dat in haar Oudejaarsconference, meldt haar woordvoerder. Claudia liet sinds de onthullingen in de Volkskrant niets meer van zich horen op Twitter. Wel kwam ze op woensdag met een aanvulling via Instagram: ze gaat écht reageren, maar wel in haar eigen Oudejaarsconference, waarin ze wat meer ruimte heeft:

Tafelheer Marc-Marie

Collega Marc-Marie Huijbregts, die jarenlang tafelheer was bij de vrijdag-afleveringen van DWDD, doet dat overigens wel. De comedian en podcastmaker plaatste dinsdagavond een tirade tegen kinderen, met als bijgevoegde tekst: "Mijn statement over kinderen." Meerdere volgers vragen zich onder de post af: "Waar blijft je statement over Matthijs?" Zijn impresariaat liet eerder deze week weten dat Marc-Marie niet gaat reageren.

Rob Kemps

Ook zanger Rob Kemps, met wie Matthijs het programma Chansons!! maakte, hult zich in stilzwijgen. De Snollebollekes-voorman liet eerder deze week weten niet te gaan reageren. Hij zal overigens wel zaterdag in de aflevering van het programma Sterren op het Doek praten over Matthijs van Nieuwkerk. Maar Omroep MAX meldde dat deze uitzending is opgenomen voordat de Volkskrant zijn onthullingen bracht. MAX plaatst geen 'Van Nieuwkerk-disclaimer' voor de uitzending, om kijkers duidelijk te maken dat de uitzending voor de onthullingen is opgenomen.

Wie reageerden er wel?

Een aantal Van Nieuwkerk-getrouwen reageerde wél de afgelopen dagen. Toetsenist Sven Hammond van Matthijs Gaat Door vooral "een heel fijn team" te zijn met Matthijs. "We maken een heel leuk programma met onwijs veel plezier. Ik heb ontzettend veel lol", zegt hij. "Het is een feest, maar het is wel keihard werken."

Eus

Özcan Akyol, die goed bevriend is met Matthijs, zei vrijdag dat hij het "spijtig" vindt dat de "goede en mooie" kanten van het programma zijn verworden tot een bijzinnetje in het artikel van de Volkskrant. "Als het echt zo erg was dat het niet te verdragen was dan kun je toch niet vijftien seizoenen zo'n programma door laten gaan", zei Eus aan tafel bij Jinek. Hij is ook presentator van Sterren op het doek, waarin hij dus zaterdag met Rob Kemps praat, onder meer over Van Nieuwkerk. 

Tot slot: ook Leo Blokhuis, met wie Matthijs jarenlang de inmiddels gecancelde Top 2000-programma's maakte, liet wél van zich horen: lees hier zijn reactie op de onthullingen van de Volkskrant.

Bron: ANP/Veronica Superguide