Ook Top 2000-collega Leo Blokhuis komt op voor Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis bij de Nacht van de Popmuziek

Nu Matthijs van Nieuwkerk in een sneltreinvaart van z'n voetstuk dondert, zijn er gelukkig nog trouwe vrienden om 'm op te vangen. Of in elk geval de landing te verzachten. Zo ook Leo Blokhuis, met wie hij al jaren Top 2000 à Go-Go maakt.

Het moet vast een fijn gevoel zijn voor Matthijs van Nieuwkerk, dat niet iedereen hem als een baksteen laat vallen na de onthullingen over zijn gedrag achter de schermen bij De Wereld Draait Door. De afgelopen dagen zagen we Omroep Max-baas Jan Slagter, boezemvriend Özcan Akyol en vast DWDD-gezicht Hugo Borst de beschuldigingen al relativeren in verschillende talkshows. Het zou nou eenmaal de consequentie zijn van op het hoogste niveau opereren. En Hugo zag vooral heil in een cursus woedebeheersing voor Matthijs. En geen van allen herkennen ze zich in het beeld dat geschetst wordt. Leo Blokhuis komt op Facebook met een soortgelijk argument.

Na elke erkenning komt een ontkenning

Net als de andere vrienden van Matthijs ontkent Leo niet dat er misstanden zouden hebben plaatsgevonden. "Wij bereiden 6 programma’s maandenlang voor, dat is een andere dynamiek dan 5 shows per week, week in week uit. Dat daarbij dingen heel erg mis gingen is nu evident en heel verdrietig." Dat komt dus eigenlijk neer op hetzelfde argument. Vijf shows per week is een andere dynamiek en dus is het logisch dat de druk en daarmee de spanning hoger is. Om dan vervolgens ook met dezelfde bliksemafleider te komen: "Ik vind het goed dat er goed naar cultuur en structuur wordt gekeken en het lijkt mij duidelijk dat het niet allemaal bij één persoon is misgegaan." Matthijs is dus 'een schuldige', maar niet de enige.

De hand bijten..

Onder de reacties bij zijn bericht op Facebook zitten veel steunbetuigingen van fans van het programma Top 2000 à Go-Go, maar toch ook een enkele kritische. Zo reageert ene Serge villein: "Nooit de hand bijten die je voedt…. Snap deze verklaring wel". Waarop Leo dan weer met een technische reactie komt: "ik eet niet uit de hand van Matthijs, wij worden beide ingehuurd door de NTR." Leo zal toch ook begrijpen dat de programma's die hij met Matthijs maakt vooral om diezelfde Matthijs draaien, dus dat hij toch best een beetje uit de hand van Matthijs eet. Wie het bonnetje daarna dan ook betaalt.

DWDD-meubelstuk

Hoe dan ook is het opvallend dat hij in zijn reactie het vooral heeft over Top 2000 à Go-Go, terwijl Leo toch ook ontstellend vaak aan tafel heeft gezeten bij DWDD. Het is dus niet alsof die omgeving volledig vreemd voor hem is. Toch zegt hij in een andere reactie op Facebook over de DWDD-medewerkers: "Die 70 medewerkers werken niet voor de Top 2000, ik werk niet voor DWDD. Ik bagataliseer de pijn van de DWDD medewerkers niet, ik zeg alleen dat ik, of wij, in een andere situatie zaten."  Eigenlijk vatten de eerste woorden van zijn reactie op Facebook het goed samen: "Ik werk al 20 jaar goed met Matthijs: vrolijk, geïnspireerd en vakkundig. Ik herken de sfeer van het artikel niet [..]."

Top 2000 niet à Go-Go

Intussen is de toekomst van de muziekquiz hoogst onzeker. En ook Leo weet het niet. Op Facebook zegt hij: "En of en hoe er een T2000 op tv komt, dat weet ik niet." Gister werd al bekend dat de opnamedag van Top 2000 à Go-Go was afgeblazen. Dat programma, dat als sinds 2002 steevast in de decembermaand wordt uitgezonden, wordt gemaakt door de NTR. Die omroep was in eerste vrij mild over Matthijs met de mededeling dat ook zij zich niet herkenden in het beeld en dat de show vooralsnog gewoon door zou gaan. Maar in een latere reactie kwamen ze daar op terug. Of en hoe het nu verder gaat zal dus nog even moeten blijken.