Marijn de Vries over NOS-ophef in Jinek: 'Nu pas ben ik geloofwaardig'

Terwijl bij Vandaag Inside met Mark Rutte alleen maar mannen aan tafel zaten, ging het bij Jinek met bekende mediavrouwen over de onthullingen van de NOS sportredactie. Marijn de Vries, die daar vrijdag een column over schreef, vertelt waarom ze daar eerder over zweeg. "Die column is precies zo geland als die bedoeld is."

Marijn de Vries in Jinek

De storm bij NOS Sport is bepaald nog niet gaan liggen. Na de column van Marijn de Vries in NRC en het onthullende artikel in De Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag bij sportredactie van de NOS is het nog steeds het gesprek van de dag. De hoofdredactie van NOS Sport is opgestapt en hoofdrolspeler Tom Egbers zit voorlopig thuis. Voor Eva Jinek was het de uitgelezen kans om eens wat vrouwen uit de media te vragen naar hun eigen ervaringen met dergelijk gedrag. Daaruit blijkt dat het probleem zich bepaald niet beperkt tot alleen de NOS Sport-redactie.

Ongeloofwaardig

In de uitzending vertelt Marijn dat ze haar verhaal eigenlijk nooit eerder verteld heeft, omdat ze dacht toch ongeloofwaardig te zijn. Ze maakte melding van het gedrag van collega's bij de hoofdredactie, maar deden daar verder niets mee. Nou ja, één ding deden ze wel: ze nodigden voortaan Marijn niet meer uit. De onthullingen over The Voice en De Wereld Draait Door zette ook Marijn aan het denken. Toen donderdag de inventarisatie over de gedragingen naar buiten kwam en ook het stuk in De Volkskrant, durfde ze het eindelijk aan om het op te schrijven.

Wraak

"Nu ben ik eigenlijk pas geloofwaardig", vertelt Marijn, "omdat ook heel vaak als je met dit soort verhalen naar buiten kwam in het verleden je als verteller niet geloofwaardig werd geacht, dan werd er gezegd: ja, je bent gewoon uit op wraak en je stelt je aan en eigenlijk alles wat over vrouwen wordt gezegd hierover." Maar pas afgelopen week had ze het gevoel sterk genoeg te staan. "Pas nu lag er bewijs op tafel. En ik wist: ik ben niet de enige."

Victim blaming

Met de klachten van Marijn werd meerdere keren niets gedaan. Zo was er het beruchte verhaal met een collega in de auto, die haar plat ging vertellen over z'n seksuele escapades. Na haar klacht ontstond er een rare sfeer, die Marijn aan zichzelf ging wijten. "Achteraf heb ik ook wel eens gedacht, had ik mijn mond maar niet open gedaan, dan had ik misschien wel daar carrière kunnen maken." In plaats daarvan werd een soort grap gemaakt over dat ze niet meer die bewuste man in één auto hoefde. "En daarna werd ik gewoon nooit meer uitgenodigd."

Bovenste verdieping

Dan blijkt al snel dat het verhaal van Marijn heel herkenbaar, ook voor vrouwen die toevallig in hetzelfde gebouw werkten. Roos Moggré, tegenwoordig bij EenVandaag, werkte vroeger bij het Jeugdjournaal, een verdieping onder NOS Sport. "Wij kwamen liever niet op die bovenste verdieping of op die verdieping boven ons, want we wisten allemaal dat de sfeer daar niet heel goed was."

De WC induiken

Roos: "Als vrouw was dat geen prettige plek om te zijn. Nee, dat wisten we eigenlijk allemaal. Dat dat zeiden we ook wel tegen elkaar." Eva bevestigt dat. Die heeft dat net zo ervaren in de tijd dat ze bij het NOS Journaal zat. Maar er waren ook specifieke mensen die ze ontweek. "En er waren ook wel bepaalde types die ik liever niet tegenkwam. Als ik die zag aan komen lopen, dan dook even de WC in."

Geaccepteerd

Dat de situatie was zoals die was had iedereen maar zo geaccepteerd, legt Roos uit. "Ik heb nooit bedacht: dat zouden we eigenlijk eens moeten gaan zeggen." Dezelfde ervaring heeft haar oud-collega Siham Raijoul, die ruim tien jaar bij het Jeugdjournaal werkte. "Soms moest je iets vragen op de sportredactie, [..] dat was wel altijd even moed bij elkaar rapen om naar boven te gaan. Daarna wilde je weer zo snel mogelijk weg zijn."

Lieve mensen

Maar Marijn wil tegelijkertijd ook een kanttekening maken bij deze verhalen. Want ze benadrukt dat niet iedereen hetzelfde is bij NOS Sport. "Er werken dus ook eigenlijk ongelooflijk veel superleuke, hardwerkende, enthousiaste, lieve mensen die zich ook superklote voelen bij dit hele verhaal en die eigenlijk ook meegenomen werden in de hele sfeer die daar heerste." Want ook die mensen worden op deze hele situatie aangekeken, terwijl ze daar niet verantwoordelijk voor zijn.

Geen namen

In haar column noemt Marijn geen naam van de betreffende collega. "Nee, omdat het me ook niet om hem gaat." Het gaat haar meer om de mensen die het keer op keer laten gebeuren. "Het gaat me erom dat ik het heb gemeld en nog een keer gemeld en nog een keer en dat daar niks mee gedaan is en het feit dat ik dat jaar daarna werd uitgelachen en alleen stond." Het vermoeden bestaat dat de collega met de gewraakte uitspraken over zijn seksleven, analist Danny Nelissen was.

Jinek zie je dagelijks rond 22.00 uur op RTL 4.