Mariëtte Hamer haalt in Op1 uit naar John De Mol: ‘Het was niet op orde’

Flinke kritiek op mediamagnaat John de Mol woensdagavond in Op1. De talkshow nam met de gasten het rapport door over de misstanden bij The Voice of Holland, dat gisteren naar buiten kwam. Onder andere Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, schoof aan en volgens haar bewijst het rapport dat John de Mol loog in de uitzending van Boos.

John de Mol
© ANP

John de Mol besloot zijn zegje te doen in de uitzending van Boos van ruim een jaar geleden, maar Mariëtte denkt niet dat hij toen de waarheid sprak. "Je deed een oproep aan de vrouwen: ga je melden, want het is op orde", vatte Mariëtte samen tijdens in Op1. "Maar het wás niet op orde." John de Mol zei destijds dat hij niet begreep waarom vrouwen geen melding deden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Ik hoop dat hij het nu wél begrijpt," aldus Mariëtte.

Geen vertrouwen

Veel vrouwen hebben zich in eerste instantie gemeld bij Van Doorne, het advocatenkantoor dat voor ITV het onderzoek deed. Maar niet iedereen wilden zich laten interviewen. Begrijpelijk volgens de commissaris. "Zij zeiden: we vertrouwen het niet", Zo legde zij woensdagavond uit. " 

Aanfluiting

Het onderzoek van Van Doorne, dat woensdag naar buiten kwam, zorgde voor veel reacties. Zo noemde John van den Heuvel het onderzoek een aanfluiting. "Er wordt om de hete brij heen gedraaid. Het is lastig, want je hebt slechts een samenvatting." Talpa liet in een statement weten dat zij voor de slachtoffers het goed vinden dat het rapport openbaar is gemaakt.

Vraagtekens

Maar ook de regeringscommissaris seksueel wangedrag weet niet goed wat ze met de samenvatting van het onderzoek van ITV aan moet. "Het is geen cultuuronderzoek, want de cultuur bij het bedrijf wordt niet onderzocht",  zo zegt ze in Op1. "Het is geen integriteitsonderzoek, het wordt niet duidelijk wie er verantwoordelijk was. Het zweeft er allemaal een beetje tussen." Hamer zet ook haar vraagtekens of alles bij ITV nu wel op orde is, zoals het bedrijf claimt.

Op1 is elke werkdag rond 22.45 uur te zien op NPO 1.

Bron: ANP/Veronica Superguide