The Voice-onderzoek afgerond: dit zijn de bevindingen

Advocatenkantoor Van Doorne heeft na ruim veertien maanden het externe onderzoek naar de vermeende misstanden bij The Voice of Holland afgerond. Het kantoor concludeert dat er zeker sprake was van ongewenst gedrag, maar niet iedereen durfde daar melding van te doen. 

John de Mol
© ANP

Het bureau heeft ook geconstateerd dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 "geen ongepast gedrag" heeft plaatsgevonden met betrekking tot kandidaten van The Voice Kids of The Voice Senior - het vond volgens hen dus 'alleen' bij de reguliere editie plaats. Dat laat ITV, producent van de RTL 4-talentenjacht en opdrachtgever van het onderzoek, woensdag weten.

'Geen meldingen binnengekomen'

Ook concludeert Van Doorne dat de producent voor de uitzending van het BNNVARA-programma BOOS, over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice, in januari 2022 niet op de hoogte was. Er zouden geen meldingen van "grensoverschrijdend gedrag" bij ITV zijn binnengekomen.

Niet alles onderzocht

"Vanwege de afspraken tussen Van Doorne en het OM/de politie waren mogelijke strafbare feiten geen onderwerp van het onderzoek van Van Doorne", verduidelijkt de organisatie in een persverklaring. "Daarom werd iedereen die bij Van Doorne melding maakte van gedrag dat als strafbaar zou kunnen worden gekwalificeerd, geadviseerd dat gedrag bij de politie te melden. Uit het recente persbericht van het OM blijkt dat het OM voornemens is twee mannen te vervolgen."

Van Doorne

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van BOOS. Twee weken geleden konden ITV en Van Doorne nog niet zeggen hoelang het onderzoek nog zou duren en hoe ver ze ermee waren.

Ali B en Jeroen Rietbergen

Het Openbaar Ministerie (OM) deed na BOOS ook onderzoek naar de beschuldigingen. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Bron: ANP