The Voice: Ali B en Jeroen Rietbergen worden vervolgd, zaak Marco Borsato geseponeerd

Er is eindelijk nieuws in het onderzoek rondom de verschillende verdachten van grensoverschrijdend seksueel gedrag bij The Voice, Jeroen Rietbergen, Ali B en Marco Borsato. Het Openbaar Ministerie laat in een verklaring dat bij zowel Ali B als Jeroen Rietbergen tot strafrechtelijke vervolging zal worden overgegaan. In het geval van Marco Borsato is geen aanleiding gevonden tot verdere vervolging in deze zaak, een andere zaak loopt nog wel.

Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato
© Brunopress

Het schandaal rondom The Voice of Holland kwam in januari 2022 aan het licht toen het programma BOOS van Tim Hofman in een uitzending allerlei slachtoffers aan het woord liet over misstanden die daar al jaren plaatsvonden. Daarbij werden beschuldigingen geuit die zagen op seksueel overschrijdend gedrag door juryleden Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur van het programma. De regisseur, Martijn N., ging al eerder vrijuit na een gebrek aan bewijs.

Ali B

Het Openbaar Ministerie laat op haar website weten dat het overgaat tot strafrechtelijke vervolging van "een 41-jarige man uit Almere" (Ali B), "die zal worden vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen". Bij Ali B was er sprake van vier beschuldigingen, waarvan er nu drie leiden tot strafrechtelijke vervolging. Van de drie beschuldigingen die wel vervolgd worden, heeft er slechts een betrekking op The Voice of Holland. Het zou gaan om vergrijpen in 2014 en 2018, in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. De vierde beschuldiging had ook te maken met The Voice of Holland, "maar uit de onderzoeksbevindingen is niet gebleken dat er sprake is van een strafbaar feit", aldus het OM.

Jeroen Rietbergen

De andere verdachte, "een 51-jarige man uit Huizen" (Jeroen Rietbergen), zal worden vervolgd voor een "zedenfeit dat in februari 2018 zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s waar The Voice of Holland werd opgenomen". Om wat voor soort zedenfeit het hier gaat wordt verder niet gespecificeerd door het OM.

Marco Borsato

Het onderzoek tegen Marco Borsato leidt juist niet tot strafrechtelijke vervolging. Volgens het OM was er daar slechts sprake van één verklaring van het slachtoffer,  die niet ondersteund wordt door een tweede bewijsmiddel, waardoor die zaak niet te bewijzen valt. Daarom ziet het OM af van verdere vervolging. Bij een ander parket, Midden-Nederland, loop ook nog een ander onderzoek omtrent Marco Borsato, die niets met The Voice of Holland te maken heeft. In die zaak deed Marco ook een tegenaangifte wegens smaad en/of laster.

De verklaring van het Openbaar Ministerie:

Ontkenning

Jeroen Rietbergen erkende voor de BOOS-aflevering was verschenen al dat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij bekende dat hij relaties van "seksuele aard" met vrouwen had die betrokken waren bij het programma. Ali B heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook Marco Borsato liet via een verklaring weten dat hij de aantijgingen aan zijn adres ontkent. Sinds eind april vorig jaar loopt het onderzoek naar de misstanden achter de schermen bij The Voice.

Bron: ANP / Veronica Superguide