Lubach versus Jinek: wat moet je kijken?

Arjen Lubach versus Eva Jinek

Sinds vorige week zitten talkshowkoningin Eva Jinek en Arjen Lubach, de prins van de actuele satire, flink in elkaars vaarwater. Tijd voor een tussenstand: Is Jinek of De Avondshow met Arjen Lubach je tijd meer waard?

Na alle successen met Zondag met Lubach waagt Lubach zich aan een gevaarlijk concept: de (bijna) dagelijkse nieuwsshow mét humor. Dit ís al een paar keer geprobeerd, zoals in de Nederlandse versie van The Daily Show, en Panache, maar die waren geen lang leven beschoren. Maar toch: als iemand het kan, dan is het Lubach (en natuurlijk zijn doorgewinterde team).

Eva Jinek is de ‘grande dame’ van de Nederlandse talkshow, maar wel in een tijd waarin deze programma’s wat minder leven. Althans: Eva strijdt met Op1 en (in mindere mate) VI Vandaag om de aandacht. Jinek kwam voor veel geld naar RTL4 en de talkshow doet het prima, maar is ook geen echte ‘home run’.

Kijkcijfers

Arjen Lubach begon zijn nieuwe programma sterk, met ongeveer 1,6 miljoen kijkers voor de eerste uitzending. De cijfers stegen en daalden (door het wereldnieuws én het voetbal), en aan het einde van de week keken er ongeveer een miljoen mensen.

Eva Jinek schommelde qua kijkcijfers véél meer, maar bleef achter Lubach steken. Wel versloeg ze haar directe concurrent Op1. Terwijl de Russische president Poetin opzichtig stappen zette om Oekraïne binnen te vallen, opende Op1 trouwens met… een dweilorkest.

Voor straf kijken we de rest van het jaar geen Op1 meer. Goed nieuws voor Arjen Lubach én Eva Jinek!

Actualiteit

Arjen Lubach had als humoristisch commentator enorm veel succes met Zondag met Lubach. Ingewikkelde kwesties werden begrijpelijk, en altijd lekker puntig, uitgelegd en becommentarieerd. In De Avondshow gaat Lubach hier gewoon lekker mee door, zij het meerdere dagen per week en dus een stukje korter.

Lubach heeft elke dag ook een gast waarmee hij over de actualiteit praat. Tot nu toe kwamen Kim van Kooten, wetenschapsjournalist Maarten Keulemans, Brigitte Kaandorp en Ronald Goedemondt langs. De gasten zijn dus niet per se héél erg verbonden aan de actualiteit, of in elk geval niet aan ‘de waan van de dag’.

De Avondshow met Arjen Lubach tapt wat dat betreft écht uit een ander vaatje dan talkshows als Jinek en Op1. Deze programma’s proberen belangrijke gasten van elkaar af te snoepen, en De Avondshow doet daar (wijselijk) niet aan mee.

Eva Jinek jaagt op gasten die in het nieuws zijn, terwijl Lubach en crew zaken behandelen die ze zélf belangrijk vinden. Daar is allebei wat voor te zeggen, maar de programma’s zijn op dat vlak geen echte concurrenten van elkaar.

Wat zegt Arjen Lubach er zelf over?

Veel mensen keken uit naar het nieuwe programma van Arjen Lubach. De vergelijking met Jinek werd al snel gemaakt, omdat de shows ongeveer tegelijkertijd uitgezonden worden. Op NPO Radio 1 vertelde Lubach dat hij dat zelf eigenlijk niet zo ziet.

Volgens Arjen heet De Avondshow alleen maar ‘een talkshow’ omdat er mensen in praten, en daar niet echt een ander woord voor is. “Daar zit je al snel in als je praat op televisie.” De inspiratie voor De Avondshow moet je meer zoeken in grappige, Amerikaanse actualiteitenprogramma’s als The Daily Show of Late Night with Jimmy Fallon.

In de woorden van Lubach: “Wij proberen niet helemaal mee te doen aan die klopjacht op het nieuws van de dag.”

Wat irriteert?

Jinek heeft niet altijd de meest relevante gasten op een avond, omdat ze natuurlijk moet concurreren met de talkshow Op1. De coronacrisis zorgde ook voor lagere kijkcijfers, omdat mensen geen ‘corona’ meer konden horen. In de eerste uitzending van het nieuwe seizoen was minister-president Rutte te gast, maar het gesprek bleef nogal oppervlakkig

De Avondshow met Arjen Lubach is nog lekker fris, maar ook dáár krijgen kijkers al hoofdpijn van… de lachband!

Er is publiek aanwezig bij de opnames van De Avondshow, maar het gelach is voor veel kijkers wel érg aanwezig.