Over Mijn Lijk: Jip en Ava

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Over Mijn Lijk: Jip en Ava

Kijkers Over Mijn Lijk kapot: ‘Niet huilen, mama!’

|
|

Laatste update:

Over Mijn Lijk begon vorige week meteen aangrijpend, met het verhaal van de zestienjarige Kiki. De 26-jarige Jip vertelde over haar ziekte en haar gezin. Toen dochtertje Ava zich ermee ging bemoeien, huilden kijkers tranen met tuiten.

De 26-jarige moeder Jip weet eigenlijk dat ze niet kan genezen van haar hersentumor, maar onderging in Over Mijn Lijk toch bestralingsbehandelingen. Hopelijk kon ze daarmee langer een ‘normaal’ leven leiden met haar man en dochtertje.

Jip verdraagt de bestralingen behoorlijk goed, en heeft een grappig onderonsje met presentator Tim Hoffman. Terwijl ze zich opmaakt voor de tiende bestralingssessie klaagt ze dat ze al haar make-up heeft weggegooid: ‘Had ik maar iets bewaard, dan had ik een poedertje over dit puitje kunnen doen.’

Kijkers Over Mijn Lijk kapot: ‘Niet huilen, mama!’

Hoffman geloofde bijna niet wat hij hoorde: ‘Je wordt bestraald voor een tumor, en je maakt je druk om een puistje?’ ‘Ja’, reageerde Jip, ‘Omdat het zo stom is dat ik juist vandaag wakker word met dat ding!’

Na haar diagnose ging Jip door een diep dal: ze wilde eigenlijk geen relatie of kinderen, totdat haar man Max aangaf niet bang te zijn voor de toekomst. Door dit nieuwe perspectief probeerde Jip juist te genieten van de tijd ze nog heeft. ‘Ik dacht: misschien ben ik er nog heel lang. En toen ben ik in korte tijd zwanger geraakt.’ De zorg voor haar kindje Ava geeft Jip veel energie, maar onderhuids vraagt ze zich ook af of ze niet tekortschiet door haar ziekte. ‘Als ik me echt rot voel, en er echt mee bezig ben, dan is zij wel de trigger. Daar kan ik niet over nadenken, dan blijft er weinig van me over. Dat ik haar  achter moet laten.’

Kijkers Over Mijn Lijk kapot: ‘Niet huilen, mama!’

De kleine Ava schoot meteen te hulp: ‘Niet huilen, mama!’ Dit was voor Jip én vele kijkers het moment dat ze het zelf ook even niet meer wisten.

Over Mijn Lijk

In Over Mijn Lijk vertellen ongeneeslijk zieke jonge mensen over hoe ze hun leven leiden, en zich voorbereiden op hun naderende einde. Presentator Tim Hoffman gaat zelf óók heel diep voor dit programma, met de wetenschap dat hij snel afscheid zal moeten nemen van de mensen die hij zo goed leert kennen.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Je ziet Over Mijn Lijk elke woensdag op NPO1, vanaf 21:20 uur. De aangrijpende uitzending met Jip en Ava kijk je terug op NPO Start.

Lees verder