Kijkers geroerd door ode aan Wim de Bie: ‘Wat was dit briljant’

Deze week overleed cabaretier/schrijver/programmamaker Wim de Bie, en de VPRO herhaalde als eerbetoon een aflevering van het satirische nieuwsprogramma Keek op de Week. Televisiekijkers beseften maar weer eens hóé goed ze het in de jaren van Van Kooten en De Bie hadden.

Kees van Kooten en Wim de Bie in Keek op de Week
© VPRO

Wim de Bie en Kees van Kooten stonden o.a. bekend om hun geniale typetjes, en in de uitzending die vanavond herhaald werd (uit 1989) zaten aardig wat thema’s die anno 2023 akelig actueel zijn. Dr. Remco Clavan vreesde dat er in de toekomst geen Oost-Europa-experts meer nodig zijn, en Mehmet Pamuk ergerde zich aan de discussie die werd gevoerd over het dragen van hoofddoekjes. 

Tijdloze Koot en Bie

In de afgelopen 30 jaar bleek er bijzonder veel gebeurd te zijn, maar tegelijkertijd waren de thema’s van Keek op de Week nog bijzonder actueel. Kijkers vragen de VPRO online regelmatig of alle afleveringen van het beroemde programma weer eens herhaald kunnen worden, maar zo ver lijkt het voorlopig niet te komen. 

De omroep heeft wél 22 afleveringen van Keek op de Week op NPO Start geknald, waar ze voorlopig te zien zijn. Op Youtube zijn tientallen sketches van Van Kooten en De Bie terug te vinden. Recent noemde Henk Westbroek de avonturen van De Tegenpartij nog het beste dat ooit op de Nederlandse televisie te zien was.