Henk Westbroek: ‘Dít is het allerbeste wat ooit op Nederlandse televisie is gemaakt’

Elke week gaat een bekende Nederlander terug in de tijd om een bijzonder televisiemoment te delen. Dit keer: presentator, liedjesschrijver en zanger Henk Westbroek.

De Tegenpartij

“Je kunt om serieuze dingen vaak ontzettend lachen, maar humor die serieus wordt genomen, dat is een heel bijzonder verschijnsel. Dat was het geval bij De Tegenpartij, wat mij betreft het allerbeste wat ooit op de Nederlandse televisie is gemaakt. Met name het moment waarop ze worden doodgeschoten, wat niet zo vrolijk was, maar het gebeurde met een goede reden. Voor het hele verhaal moeten we terug naar de oprichting van De Tegenpartij, eind jaren 70 door Van Kooten en De Bie. Zij deden dat onder de vlag van hun alter ego’s Jacobse en Van Es, twee louche figuren die zelf alleen maar beter werden van De Tegenpartij en allemaal onzin verkondigden. De Tegenpartij was eigenlijk een soort verkapte criminele organisatie, met Jacobse en van Es als beroepsoplichters.”

Neutronenkorrels kopen, mevrouwtje?

“In een van mijn favoriete scènes gaan Jacobse en Van Es bij een oud vrouwtje (gespeeld door de moeder van Remco Campert - Red.) langs om neutronenkorrels te verkopen. ‘Wij kunnen uw tuin winterklaar maken mevrouwtje, maar dat kost u wel een paar centen.’ Ik weet nog dat ze op een gegeven moment ook iets bedachten dat ze zoetstoftherapie noemden. Je rug werd helemaal ingewreven met biologische honing en jam, wat zou helpen tegen allerlei kwaaltjes. Die therapie werd later daadwerkelijk aangeboden in het alternatieve circuit. Pure oplichting natuurlijk, net als De Tegenpartij zelf, maar de grapjes van Jacobse en Van Es waren zo levensecht en leuk dat uit allerlei onderzoekjes bleek dat veel mensen in Nederland écht op de partij wilden gaan stemmen. Er was veel politieke onvrede in die tijd, over partijen die altijd maar van alles beloofden en niks waarmaakten. De Tegenpartij werd gezien als een antwoord daarop, een manier om een proteststem uit te brengen.”

Eerste politieke aanslag in Nederland

“Het succes van De Tegenpartij leidde landelijk tot allerlei discussies: mag humor dit wel doen, is deze ontwikkeling niet gevaarlijk, brengen we mensen zo niet op verkeerde ideeën? Dat was helemaal niet de bedoeling van Van Kooten en De Bie, zij hadden De Tegenpartij opgezet als satire. Het was pure humor, maar mensen namen het te serieus. Daarom moesten Jacobse en Van Es dood, wat moed vereist, want ze draaiden hun populairste karakters de nek om. Maar het was ook mooi, omdat het de eerste politieke aanslag in Nederland was. Later zijn die echt voorgekomen, maar dit was fictie. En fictie – dat is de les die we hiervan kunnen leren – moet je niet te serieus nemen.”

Ben je benieuwd naar meer beroemde tv-momenten? Hier vind je de favoriet van Wie is de Mol?-finalist Ranomi Kromowidjojo én een paar voorbeelden van live-uitzendingen die faliekant de mist in gingen.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!