Dit waren de meest legendarische typetjes van Wim de Bie

Cabaretier, schrijver en zanger Wim de Bie is niet meer. Het legendarische tv-icoon schitterde in héél veel meesterlijke sketches. Veronica Superguide-redacteur Olivier van Kuyen is groot fan en zet de allerbeste Wim de Bie-typetjes uit Van Kooten en De Bie op een rij.

Kees van Kooten en Wim de Bie als Jacobse en Van Es
© VPRO

Eigenlijk is de titel van dit artikel al misleidend. Want hoe som je in vredesnaam een carrière van vijfendertig jaar op in slechts tien typetjes? Dat kan natuurlijk helemaal niet. Maar het zijn wel de karakters waar mijn liefde voor Van Kooten en de Bie enorme proporties van is gaan aannemen. En dat is ook opvallend, want eigenlijk zijn Koot en Bie van voor mijn tijd. Hun programma eindigde in 1998 toen ik nog maar op de middelbare school zat. Maar dankzij hun briljante zet om het hele oeuvre op YouTube te zetten, genieten zelfs mensen die na 1998 geboren zijn nog steeds van hun werk. En dat zegt ook veel over hoe tijdloos hilarisch hun sketches zijn. Iedereen herkent wel een oudtante, buurman of oud-leraar in een van de vele typetjes die Kees van Kooten en Wim de Bie creëerden in die vijfendertig jaar.

Een paar van de beste karakters van de onvergetelijke Wim de Bie:

1. Frank van Putten

Het karakter waar het allemaal mee begon voor mij. De seksueel gefrustreerde Frank die maar niet onder het juk van zijn moeder Carla vandaan komt, doet me nog altijd en elke keer huilen van het lachen. Want hij wil helemaal niet met z'n moeder zijn. Hij wil lekker rollenbollen met een ronde blonde meid!

2. Tedje van Es

Misschien wel het beroemdste typetje van Wim: de plat Haagse Tedje van Es, die samen met zijn gewiekste vriend F. Jacobse mensen probeert een loer te draaien. Alles klopt aan dit personage: van de pornosnor, tot de cowboylaarzen en het constante gevloek.

3. O. den Beste, oud-leraar Duits

Wie heeft er niet vroeger zo'n leraar gehad die maar één stand had, bloedchagrijnig? En die ook niets anders in z'n leven leek te hebben dan de passie voor z'n vak? O. den Beste heeft altijd een relevant citaat klaarliggen van Goethe of een andere Duitse klassieker. Of het nu gaat om zijn haat jegens het winkelende publiek, of de lente.

4. Jet Veenendaal

Qua herkenbare karakters is dit ook wel een favoriet. Jet Veenendaal is zo'n typische ongetrouwde oudtante die altijd met haar zus Koos samen is gebleven met een beetje angst voor de grote boze wereld. Beide getooid met een parelketting delen ze hun preutse visie op de samenleving. Maar Jet wint in haar absolute preutsheid, want is Koos nou ooit seksueel geïntimideerd?

5. Berendien uut Wisp

Berendien uut Wisp was natuurlijk een parodie op Klazien uut Zalk, het kruidenvrouwtje dat op tv allerlei huismiddeltjes aanraadde om van bepaalde kwalen af te komen. Het hilarische is misschien niet eens zijn imitatie van haar, alswel het feit dat hij zo verschrikkelijk op haar lijkt van zichzelf. Ondanks het feit dat Wim de Bie een boomlange kerel was, wordt hij even helemaal Klazien, eh, Berendien.

6. Martin Simek

En als we het dan toch over parodieën hebben dan mag ook zeker Wims interpretatie van Martin Simek niet ontbreken. Zijn vertolking is briljant, van z'n accent tot z'n aparte maniertjes. En zeker in dit fragment waarin Martin helemaal ondersteboven raakt van een mooie vrouw!

7. De Vieze Man

Ook al is Kees van Kooten de ster van de sketches als 'de Vieze Man', noem ik 'm hier toch omdat Wims rol van cruciaal belang is om deze sketches zo briljant te maken. Vooral de Vieze Man in de bonbonwinkel is daar een voorbeeld van. Wim speelt de überkeurige kakmadam die de bonbons verkoopt en intussen haar lichte walging moet onderdrukken terwijl ze tracht vriendelijk te blijven. Hoe vaak ik deze ook zie, hij blijft van een ongekend niveau. En het laat zien waarom Koot en Bie het perfecte duo waren die elkaar fantastisch aanvulden.

8. Mr. R. Hafkamp, Hoofd van de gemeentelijke immigratiedienst

Dit personage zag ik pas twee jaar geleden voor het eerst toen het viral ging. Wim de Bie speelt een VVD'er in Laren die zo angstig veel op de Mark Rutte van nu lijkt dat je je ogen niet gelooft. Dat was ook precies de reden dat het fragment viral ging. Want hoe kon Wim dat voorspellen meer dan tien jaar voordat we Rutte leerden kennen?

9. Dirk de zwerver

Wim kon alle types spelen: van verschrikkelijke kakkers als de Larense VVD'er tot Dirk de dakloze. Hij werd het volledig met z'n eeuwige pijpje pils in z'n hand. De alcoholist Dirk zocht ook altijd ruzie met 'de echte' Wim in Keek op de Week, waarin hij zichzelf even lekker kon beledigen.

10. Aad van der Naad

Aad van der Naad is een socialist van de oude stempel. Eigenlijk zoals ze niet meer gemaakt worden. Voor Aad kan het allemaal niet links genoeg zijn. Dus zijn ongenoegen met de bijna rechtse Wim Kok is dan ook groot.

Je bent nu door dit lijstje heen en vindt het een waardeloze selectie want De Positivoos zitten er niet in. En waar zijn de De Klisjeemannetjes en De Positivoos? Of Mémien Holboog? En hoe kun je Burgermeester Hans van der Vaart van de gemeente Juinen nou niet in het lijstje opnemen? Ik weet het, ik weet het. Het is te beperkt. Maar doe me een lol en ga naar het YouTube-kanaal van Kooten en de Bie, waar je alles vindt.

Genoeg voor weken kijkplezier.