Kijkers over Ruinerwold documentaire: ‘Het is niet te bevatten’

Door Redactie
De Kinderen van Ruinerwold

De eerste aflevering van de docuserie De Kinderen van Ruinerwold kwam gisteravond op NPO1. Kijkers waren, op z’n zachtst gezegd, diep onder de indruk.

We zagen voor het eerst de vier oudste kinderen uit het ‘spookgezin’ dat vorig jaar werd ontdekt in een boerderij. Documaker Jessica Villerius sprak met Mar Jan, Shin, Edino en Israel. De eerste drie zijn nu rond de dertig en al zo’n 10 jaar weg uit het huis. Israel ontsnapte in 2019, waardoor vader Gerrit Jan van D. en de andere vijf kinderen werden ontdekt.

‘Het is niet te bevatten’

In de eerste aflevering vertelden de vier over hun jeugd. Hun vader zorgde ervoor dat ze soms in een hondenhok woonden en dat ze altijd in angst leefden dat hij ze zou vermoorden. Kijkers werden stil van de verhalen. “Koud word ik er van…” en “Het is niet te bevatten.”

‘Ongelofelijke bewondering’

Naast de onwerkelijkheid en verbazing die kijkers ervaarden, hadden ze ook ontzettend veel respect voor de kinderen. “Dat mensen zich na zulk leed nog zo open en kwetsbaar kunnen opstellen, is mooi en indrukwekkend” en “Wat heb ik een ongelofelijke bewondering voor deze kinderen.”

Meer Ruinerwold

Videoland kondigde eerder aan dat ze een serie maken over het gezin uit Ruinerwold. Wanneer de serie precies uitkomt is nog niet bekend.

De overige drie afleveringen van De Kinderen van Ruinerwold zijn de komende woensdagavonden om 20:30 uur te zien op NPO1.

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws: