Documentaire over 'spookgezin' Ruinerwold volgende maand op NPO 1

Door Robin Heerkens
De Kinderen van Ruinerwold, NPO 1

Jessica Villerius maakte een vierdelige docu-reeks over dé zaak die iedereen eind 2019 bezighield: de ontdekking van het 'spookgezin' in Ruinerwold. In De Kinderen van Ruinerworld, vanaf volgende maand te zien op NPO 1, dien de vier oudste kinderen van het gezin eenmalig hun verhaal.

"Documentairemaker Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief en was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven", zo kondigde BNNVARA eerder vandaag aan. "Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde."

We hebben een podcast met kijktips!

Het 'spookgezin'

Het gezin van vader Gerrit Jan van D. bleek jarenlang onder de radar te zijn gebleven. In ieder geval totdat een van zijn kinderen, in de media aangeduid als 'Jan' (27), het terrein wist te verlaten en zijn verhaal deed in een lokale kroeg. "Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid."

Wat gaan we zien?

Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de docuserie van Jessica Villerius komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord. Ze hebben de afgelopen 16 maanden opnames gehad. De 68-jarige Gerrit Jan wordt verdacht van seksueel misbruik, wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling. Hij is er na een hersenbloeding slecht aan toe en het OM ziet geen heil meer in vervolging. Hij kan nauwelijks communiceren en lijkt het proces niet te begrijpen, zo klonk het. De rechtbank beslist op 4 maart of de strafvervolging zal plaatsvinden of zal worden geschorst.

Nog meer Ruinerworld

Videoland kondigde eerder al aan dat er een Original-serie over het gezin aankomt. Het is nog niet bekend wanneer de streamingdienst die serie uitbrengt.

De Kinderen van Ruinerwold is vanaf 24 maart vier woensdagen te zien op NPO 1.