Kijkers Chateau Bijstand stuk om Erica: 'Je hond boven je kleinkind verkiezen?'

Erica en Martien Meiland in Chateau Bijstand.

Erica Renkema moest hard nadenken in Chateau Bijstand over wie ze belangrijker vindt: haar kleinkinderen Vivé en Claire of haar honden, beagle Babs en bulldog Bijoux.

In de derde aflevering van Chateau Bijstand wordt de dierenliefde van Erica Renkema, toch wel de nuchterste van de familie Meiland, weer eens goed duidelijk gemaakt. Tijdens het boodschappen doen wordt bijvoorbeeld wel een grote zak hondenbrokken aangeschaft van het magere budget, maar het melkpoeder voor kleindochter Vivé is met vijftien euro toch echt een tikkie te prijzig. Weg ermee dus.

We hebben bijna alles”, vertelt Erica bij thuiskomst aan mama Maxime. “Geen melkpoeder”, legt Martien uit. Maxime werd behoorlijk zenuwachtig van het vooruitzicht dat ze misschien niet genoeg voeding voor haar baby zou hebben en Martien gaf aan dat hij het zo erg vond dat hij er bíjna van moest huilen in de winkel. Ondertussen hadden Babs en Bijoux weinig te klagen, en dat werd later in Chateau Bijstand nog wat duidelijker.

Chateau Meiland hond
© SBS6

'Wie vind je belangrijker?'

Erica had namelijk tijdens het winkelen bij de kringloop met Maxime een loveseat voor haar harige duo op het oog. Die was met vijftig euro wat aan de dure kant, maar dan hadden de twee ook wel een héél lekker plekje. Erica had de stoel al op haar to buy-lijstje gezet, totdat Maxime een kinderwagen tegenkwam die ze perfect vond voor Vivé. Die kostte veertig euro, waardoor de loveseat ineens niet meer zo vanzelfsprekend was. “Wie vind je belangrijker, je kleinkinderen of je honden?”, vroeg Maxime aan haar moeder, die antwoordde: “Dat is een moeilijke vraag.

'Weet gelijk waar ik sta'

Maxime was verbijsterd dat haar moeder het een moeilijke vraag vond. “Hoezo?!”, wilde ze van Erica weten. “Nou ja kijk, honden zijn heel belangrijk”, lachte haar moeder ongemakkelijk. “Maar Vivé is ook best belangrijk." Maxime leek er oké mee, maar bleek later toch wel shook. “Het is niet normaal, het is belachelijk. Maar ik weet gelijk waar ik sta en waar Vivé staat”, vertrouwde Maxime de camera toe. Kijkers vonden dat de moeder van twee gelijk had, maar vonden de eerlijkheid van Erica ook hilarisch.

Het is wel vaker lachen, gieren brullen met de familie Meiland, ondanks het serieuze onderwerp van Chateau Bijstand. Zo gingen kijkers ook stuk om de Marktplaatsstrategie van Martien. Volgens Omroep Max-baas Jan Slagter moeten de Meilandjes hun salaris doneren omdat ze “armoede te kakken zetten.

Chateau Bijstand is elke maandag om 20:30 uur te zien op SBS6.