Joy Of Painting: Bob Ross-expositie komt naar Nederland

Bob Ross komt naar Nederland! Althans, zijn schilderen zijn te zien in Museum MORE

Pak je agenda erbij! Nederland heeft een prima primeurtje te pakken: Museum MORE komt volgend jaar met een expositie van televisieschilder Bob Ross! Dat wordt genieten van natuurlandschappen, tussen de ‘happy little trees’ van Gorssel, vlakbij Deventer.

Bob Ross staat niet echt bekend als een groot kunstenaar, maar werd wel een fenomeen met zijn goedgemutste show The Joy Of Painting. Het ging Ross er meer om om de liefde voor het schilderen te verspreiden, en mensen te helpen om het zelf een beetje te leren.

The Joy Of Painting

Ross leerde schilderen door het tv-programma The Magic Of Oil Painting, dat werd gepresenteerd door de Duitse schilder Bill Alexander. Daarna ging hij voor Alexander werken, en nóg later begon hij voor zichzelf. Aanvankelijk ging dat niet zo best. Ross nam zijn opvallende permanentje om geld te besparen; hij hoefde hierdoor minder vaak naar de kapper. Jaren later werd hij zijn ‘afro’ eigenlijk zat, maar de schilder was bang dat hij zonder zijn opvallende haar minder populair zou worden. Ross overleed in 1995, maar lijkt tegenwoordig populairder dan ooit!

Zijn kalme manier van werken, zijn prettige stem en de geluiden van kwasten op het doek maakten Bob Ross megapopulair. Tegenwoordig worden zijn filmpjes óók vaak gebruikt om… in slaap te vallen!

Bob Ross: Happy Painting

Museum MORE laat weten dat dit de eerste solotentoonstelling van de cultschilder is. Artistiek directeur Ype Koopmans laat weten dat Bob Ross ‘een prachtig fenomeen in de populaire cultuur is; een ontwapenend blije promotor van de schildervreugde.’ MORE is van plan om ongeveer 40 schilderijen uit The Joy Of Painting te laten zien.

De precieze datum van Bob Ross: Happy Painting is nog niet bekendgemaakt. Volgens Museum MORE opent de expositie in het najaar van 2020.

Beeld: The Joy Of Painting/Bob Ross Inc.