Joker

Veronica Superguide logo
Joker

Joker overladen met 11 Oscar-nominaties én een bak kritiek

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

Eerder vandaag heeft 'The Academy' de nominaties bekend gemaakt voor de Academy Awards (de Oscars, dus) van 2020. Ondanks dat de comic-film zijn nominaties nog wel moet verzilveren, is Joker met maar liefst 11 keer kans op prijs natuurlijk nu al een grote winnaar. Of de smaak erg zoet is, is echter de vraag... Joker krijgt namelijk (wederom) weer heel wat kritiek te verduren.

De Oscar-nominaties voor Beste Film van 2020

Nu willen we jullie best vervelen met een overzicht van alle Oscar-nominaties, maar we weten allemaal dat er eigenlijk maar één categorie echt belangrijk is: Beste Film. Naast het enorm succesvolle Joker zijn ook Le Mans '66, The Irishman, Jojo Rabbit, Little Women, Marriage Story, Once Upon a Time in Hollywood, Parasite en Golden Globe-winnaar 1917 genomineerd voor de Oscar in deze categorie. Op het eerste gezicht vinden wij het een vrij gemêleerd lijstje... Maar die mening wordt lang niet door iedereen gedeeld.

Omstreden Joker ontvangt 11 Oscar-nominaties

De kritiek omtrent de Oscar-nominaties richt zich wederom vooral op een gebrek aan diversiteit. Zo laten de nominaties volgens velen zien dat de focus nog steeds erg op 'witte, mannelijke' films ligt. De drie grote kanshebbers zijn een oorlogsfilm, een maffiafilm en een film over een incel. En dat zijn drie onderwerpen die we volgens critici door de jaren heen al in allerlei soorten en maten voorbij hebben zien komen. Daarnaast wordt Joker verweten alleen maar gedurfd te willen zijn. Eigenlijk is de formule namelijk enorm uitgekauwd. Been there, seen that, aldus veel mensen op Twitter.

Het laatste woord is duidelijk nog niet over Joker gezegd... Wat de uiteindelijke consensus wordt, leren we op zondag 9 februari. Op die datum worden de Oscars uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles.

Lees verder