Joaquin Phoenix maakt geen grappen over Joker!

Veronica Superguide logo
Joaquin Phoenix maakt geen grappen over Joker!

Joaquin Phoenix loopt weg bij Joker-interview

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

De nieuwe Joker-film wordt geprezen, maar is ook controversieel. Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix liep weg bij een interview nadat een krant hem een paar lastige vragen stelde.

The Telegraph interviewde Phoenix over Joker en stelde de vraag of ‘de film misschien jongeren kan inspireren om zelf gruweldaden te plegen.’ Phoenix was duidelijk gepikeerd, stamelde een paar woorden en verliet toen zelfs helemaal de ruimte.

Na een gesprek met de PR-vertegenwoordigers keerde de acteur weer terug en antwoordde: ‘Wat verwacht je hier nou eigenlijk voor antwoord op? Wat zou je zelf zeggen?’ Uiteindelijk kwam het interview weer min of meer op de rails.

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) leidt een bestaan in de marge. Hij probeert een bekende standup-comedian te worden en zorgt voor zijn zieke moeder. Het publiek vindt hem bizar slecht, en als zelfs een bekende talkshowhost (Robert DeNiro) Arthur publiekelijk in de zeik neemt gaat het lichtje in zijn hoofd helemaal uit. Fleck schminkt zich als een clown en besluit verschrikkelijke wraak te nemen. Hij schrijft zelfs een bizar manifest om zijn wreedheden goed te praten.

Critici die de film al zagen merkten op dat het verhaal van Joker wegheeft van mannen die schietpartijen beginnen op scholen en in discotheken. Zeker in de Verenigde Staten ligt deze materie erg gevoelig. Een gewelddadige klassieker als Taxi Driver (waar Joker ook veel van weg heeft) was toen hij verscheen ook controversieel. Arthur Fleck en Travis Bickle zijn absoluut geen helden, maar de kans bestaat natuurlijk dat mensen ze wel zo gaan zien.

Joaquin de Joker?

Phoenix zelf heeft hier als acteur trouwens weinig invloed op. Tegelijkertijd heeft Phoenix er een handje van om soms zomaar te verdwijnen (tijdens de opnames van Joker zelfs middenin een scène) en ging hij ook heel ver voor zijn rol in de mockumentary I’m Still Here. Controverse kan erg belangrijk zijn om de interesse in een film aan te wakkeren, dus het kan ook zo zijn dat Phoenix hier slim op inspeelt.

Ondanks de controverse won Joker een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en is er serieuze Oscar-buzz voor deze superheldenfilm-noir. We waren al nieuwsgierig en dat wordt er op deze manier niet bepaald minder op!

Lees verder