J.K. Rowling blijft achter transgender-uitspraken staan

Harry Potter-bedenker J.K. Rowling blijft achter haar omstreden uitspraken over transgenders staan die ze een paar jaar geleden op Twitter deed. Dat zegt de Britse schrijfster dinsdag in de vijfde aflevering van de podcast 'The Witch Trials of J.K. Rowling'.

J.K. Rowling

De schrijfster van alle Harry Potter-boeken bekritiseerde in juni 2020 op Twitter een artikel waarin de omschrijving 'mensen die menstrueren' voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. In de reacties die daarop volgden werd haar dat kwalijk genomen, omdat bijvoorbeeld ook transgender mannen kunnen blijven menstrueren. Ze kreeg de halve cast over zich heen, waaronder Daniel Radcliffe, en haast alleen 'Voldemort' nam het voor haar op.

Geen spijt

Anno 2023 heeft J.K. geen spijt van haar tweet. "Ik sta achter elk woord dat ik toen schreef", aldus de schrijfster. "Maar ik moet zeggen, veel Potterfans stonden toen ook achter me. Velen van hen waren dankbaar voor wat ik zei."

Woede over artikel

In de eerste aflevering van de podcast zei J.K. nog dat ze verkeerd begrepen was en dat ze niemand van streek wilde maken. In aflevering vijf zegt de schrijfster dat de opmerking voortkwam uit haar eigen woede op een artikel met in de kop de term 'mensen die menstrueren'.

'Grote ongelijkheid'

"Ik zag dat als een grote ongelijkheid en iets als mensen die vrouwen de mond probeerden te snoeren", zegt ze. "Ik was boos, ik was onbezonnen. Was het mijn doel om een bom te droppen? Nee. Ik probeerde juist mijn eigen woede te bedwingen. En zo ontstond het."

Bron: ANP/Veronica Superguide