Rutger van Barneveld

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rutger van Barneveld

Ik Geloof In Mij-Rutger 'niet jaloers' op René le Blanc

|
|

Laatste update:

Hoewel René le Blanc het boegbeeld werd van SBS6-realityprogramma Ik Geloof In Mij, springt ook ras optimist Rutger van Barneveld eruit. Wij belden 'm op om te vragen hoe het nu met hem gaat na die hartverscheurende aflevering van gisteren.

Het ging al niet zo heel lekker meer tussen Rutger en zijn vriendin Ivana, die ook wil doorbreken in de muziek-business. Zij hakte uiteindelijk de knoop door en maakte het uit. Hoe is het nu, maanden na de opnames? "We zijn nog steeds uit elkaar", vertelt Rutger ons.

Rutger en Ivana

En dat is een beslissing waar ze allebei nog steeds achter staan. De volkszanger geeft aan dat de druk rondom Ik Geloof In Mij - hij wilde alle kansen benutten - misschien heeft gezorgd voor een snellere relatiebreuk, al was het anders ook wel fout gegaan. "Ik had niet altijd de tijd voor haar en werk ook nog eens 40 uur per week bij een baas (Rutger werkt als magazijnbediende, red.). Het blijft echt heel jammer. Ik hoop dat ze iemand vindt die haar gelukkig maakt."

Relativeren

Rutger zat al twintig jaar te ploeteren in de muziekbusiness. "Misschien lukt het wel nooit", dacht hij wel eens. Door het programma staan de zaken er héél anders voor. Toch wil hij ook alles blijven relativeren. "Of ik nu voor 20 of 20.000 man sta te zingen: dat maakt niet uit." De liefde voor het vak zal er altijd in blijven zitten.Dat hele gedoe rondom zanger Dave van Well en zijn kleine ruzie met de organisator van hun Ziggo Dome-optredens... dat had de altijd relativerende Rutger heel anders aangepakt. "Ik had niet zoveel hooi op mijn vork genomen. Ik vind niet dat ik in de positie ben om überhaupt eisen te stellen." Maar alle negatieve, kwetsende reacties die Dave kreeg van boze kijkers, vindt Rutger uiteraard ook veel te ver gaan.

René le Blanc

Over collega René le Blanc niets dan goeds: Rutger kent 'm al vrij lang en René schreef ooit een nummer voor 'm. Toch pakt Rutger het heel anders aan dan de 'Dutch Engelbert'. "Ik ben helemaal niet jaloers en weet dat hij er heel hard voor gewerkt heeft. Het is hem gigantisch gegund. Maar ik denk niet dat ik het zo had gewild."

René en Rutger, jaren geleden:

Rutger doelt op René's vele media-optredens. Hij zit eigenlijk overal. "Ik ben niet zo mediageil als René op dit moment", lacht Rutger. "Hij pakt alles aan om op tv te komen. Dat is zijn goed recht. Maar ik ben een mens van het volk en wil het op mijn manier doen. Ik moet niet dingen gaan doen die eigenlijk niet bij me passen. Dat mensen denken: ah, daar is die Rutger weer. Ik heb dat zelf ook bij die bekende koppen die je dagelijks voorbij ziet komen op tv. Dan denk ik: laat maar zitten."

Altijd positief

Wat opvalt aan Rutger en zijn Ik Geloof In Mij-scènes: hij blijft altijd positief. Livestream loopt in de soep, een heftige relatiebreuk, een radio-interview dat een beetje de mist in gaat; hij blijft lachen. Hoe dan?

Ja, dat is af en toe lastig, legt hij uit, zeker in deze ellendige coronatijd. Maar die liefde voor het vak gaat boven alles. "Ik vind dit vak gewoon héél mooi. Alle negatieve reacties wegen niet op tegen de mooie en lieve comments. Ik hoop dat dit nog zo lang mogelijk doorgaat en dat mensen écht zien hoe hard ik ervoor werk."

Toekomstplannen

2021 kan eigenlijk al niet meer stuk voor Rutger. Zijn nieuwe plaat Helena 2.0 gaat lekker, hij zit dit jaar maar liefst twintig jaar in het vak en dat hoopt hij - afhankelijk van de coronamaatregelen - rond de zomer groots te kunnen vieren. Ook komt er een groot concert aan mét liveband en hoopt hij ergens tussen het najaar en het einde van het jaar een nieuw album uit te brengen. En mocht die bekendheid alsnog een beetje uitdoven: "opgeven doe ik nooit!"

Ik Geloof In Mij is elke maandag om 21:30 uur te zien op SBS6.

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

Lees verder