Making a Murderer Steven Avery Netflix documentaire

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Making a Murderer Steven Avery Netflix documentaire

Hoe is het nu met Steven Avery uit Making a Murderer?

|
|

Laatste update:

Het is alweer een poosje geleden dat Making a Murderer en Making a Murderer: Part 2 op Netflix verschenen. Om het lange wachten op het derde seizoen (Convicting a Murderer) te verzachten, zetten we in dit toplijstje een aantal recente gebeurtenissen rondom Steven Avery en zijn neef Brendan Dassey op een rijtje.

Het lange wachten op Convicting a Murderer

Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat dit een echte strafzaak omtrent echte mensen is, heeft het enorm succesvolle Making a Murderer toch ook onze belangstelling gewekt. Zodoende wachten we met smart op het vervolg van het verhaal van Steven Avery en Brendan Dassey in Convicting a Murderer. Dit derde seizoen van de serie wordt (in maart?) verwacht op Netflix. Ondanks de nog vage releasedatum is het nu echter alweer duidelijk dat er weer genoeg te vertellen is! In dit toplijstje zetten we een paar belangrijke gebeurtenissen voor jullie op een rijtje. Eerst echter even een terugblik.

Hoe zat het ook alweer?

Avery en zijn neef Dassey zitten in de gevangenis voor de moord op Teresa Halbach. Zij werd in 2005 gekidnapt en naar het huis van Avery gebracht. Aldaar werd ze seksueel mishandeld en gemarteld voordat ze werd neergeschoten. Volgens de aanklager verbrandden de twee mannen vervolgens het lichaam van Halbach, waarna ze de verkoolde overblijfselen probeerden te vernietigen. Althans, dat is de zaak van de aanklager. Avery en Dassey houden echter beiden vast onschuldig te zijn.

Making a Murderer Steven Avery Netflix

Meer botresten van Halbach?

Omdat Avery dus nog altijd claimt onschuldig te zijn, vecht hij zijn straf aan. Vorig jaar leek er een sprankje hoop te zijn. Dat had te maken met botfragmenten die op een andere locatie gevonden waren. Avery's advocaat Kathleen Zellner wilde deze botten graag laten testen. Ze beweert namelijk dat als het de botten van Halbach blijken te zijn, dit de bewering dat Halbach is vermoord op het terrein van Avery ondermijnt. Immers: waarom zou Avery in dat geval botten meenemen naar zijn terrein en zichzelf verdacht maken? Het beroep van Zellner werd echter afgewezen.

Een nieuwe verdachte?

In september werd duidelijk dat er nieuw bewijsmateriaal was opgedoken! De makers van Making a Murderer lieten weten dat ze tijdens hun research voor Convicting a Murderer een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal “dat hen naar de waarheid leidt" hebben gevonden. Onder dat bewijsmateriaal bevindt zich ook een gesprek met een man die reeds gevangen zit in Wisconsin. Deze man zou de moord Halbach (op band) bekend hebben. Mocht hij de waarheid spreken, dan gloort er natuurlijk hoop voor Avery en Dassey. Helaas lijkt de bewering van de man op dit moment weinig betrouwbaar.

Krijgt Dassey gratie?

Zoals gezegd, zit niet alleen Avery vast voor de moord op Halbach. Zijn neef Dassey werd ook veroordeeld. Het team dat Dassey bijstaat, besloot in oktober de gouverneur van de staat Wisconsin te vragen Dassey gratie te verlenen. Ze wilden hem onder meer de videobanden van de verhoren laten zien. Er is namelijk nogal wat kritiek op de verhoormethode, waarbij de geestelijk beperkte Dassey onder grote druk zou zijn gezet.

Een nieuw proces voor Avery?

In oktober werd ook duidelijk dat Zellner een verzoek in had gediend om een deel van de zaak tegen Avery opnieuw te laten bekijken. In dat verzoek zegt ze dat officieren van justitie Avery's recht op een eerlijk proces hebben geschonden door bewijs achter te houden dat Avery mogelijk zou kunnen vrijwaren van de moord op Halbach. Zellner vraagt zodoende om een nieuw proces of een nieuw verhoor. Wisconsin kreeg in eerste instantie tot 13 november de tijd om te reageren. Inmiddels is de deadline uitgesteld tot 11 februari.

Hoe is het nu met Steven Avery uit Making a Murderer?

Toch geen gratie voor Dassey

Het gratieverzoek voor Dassey waar in oktober sprake van was, bleek eind vorig jaar toch niet in behandeling te worden genomen. Dit omdat Dassey nog niet lang genoeg vast heeft gezeten en omdat hij zich niet heeft geregistreerd als misbruiker, wat hij na zijn veroordeling wel had moeten doen. Ook bleek de gouverneur er weinig voor te voelen. De advocate van Dassey gaf kort daarna aan dat ook zijn team het echter nog niet opgeeft.

Nu je weer helemaal bij bent, is het wachten op seizoen 3 van Making a Murderer: Convicting a Murderer! Mocht je nog niet genoeg van true crime-verhalen hebben dan hebben we ten slotte nog een aantal kijktips voor je. Zo zetten we bijvoorbeeld al eens de beste true crime-documentaires op Netflix voor je op een rijtje, evenals de meest shocking moorddocu's en misdaadseries.

Lees verder