Peter Pannekoek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Peter Pannekoek

Hoe is het met Peter Pannekoek in lockdown?

|
|

Laatste update:

Maandagavond zendt NPO 1 Peter Pannekoeks zéér goed ontvangen show Later Was Alles Beter uit. Maar hoe gaat het eigenlijk met de Roast-meester? Heeft hij Netflix al uitgespeeld en wat moeten we écht kijken? Wij belden op om te vragen of ‘ie het allemaal nog wel uithoudt in thuisquarantaine.

Benieuwd naar de eerdere edities? Kijk hier hoe Everon Jackson Hooi, Bobbi Eden en Monic Hendrickx omgaan met thuisquarantaine!

Peter! We zitten nu zo’n zes weken massaal thuis. Voel je je al eenzaam?

“Nee. Ik ben best wel een einzelgänger. Maar nu het ‘gedwongen’ wordt, voelt het toch wat raar. Voorheen had ik altijd een rigide planning. Een uurtje naar een museum, in de avond naar een optreden. Veel dingen meemaken en zien. Maar ja, we moeten de situatie accepteren en op zoek gaan naar een nieuw soort ritme.”

Je bent niet zo iemand die nu juist hélemaal tot rust komt?

“Nee, dat vind ik zo’n onzin. Hartstikke leuk hoor, mensen die nu allerlei dingen in zichzelf ontdekken, maar ik kom nu juist tot de conclusie dat ik het al die jaren hiervoor eigenlijk best goed voor elkaar had! Ik ga goed op chaos. Dat ontbreekt nu totaal.”

Hoe is het met Peter Pannekoek in lockdown?

Wat is het raarste dat je gedaan hebt om je thuis aan te passen aan de huidige situatie?

“Ik heb dus planten gekocht. Kijk, ik ben een man van beton. Asfalt. Maar het moet toch een beetje leuk zijn in huis. Alleen: het beeld van mij met een plantenspuit in mijn hand… dat is toch wel het raarste ooit. Dan denk ik wel eens: ik heb eigenlijk geen idéé waarom ik dit doe. Verder maak ik wat meer schoon en neem ik wat meer tijd om te gamen.”

En om te twitteren, zo zagen we! Je liet je zogenaamd ‘omscholen’ tot ‘viroloog’, zodat je relevant blijft voor de talkshows. Erger jij je aan al die uiteenlopende meningen in de praatprogramma’s?

Nee, dat niet per se. Het is de taak van een talkshow om verschillende geluiden uit de samenleving te laten horen. Maar neem bijvoorbeeld zo’n Maurice de Hond (die kwam met een eigen corona-onderzoek en kreeg wat kritiek na zijn talkshowoptreden in Op1, red.). Een intelligente man. Maar het is niet zíjn expertise. Iedereen kan nu een oplossing zoeken. Het voelt als een soort wedden op paarden. Dat je achteraf kan zeggen: kijk maar, ik had gelijk. We zijn nu meer bezig om ons gelijk krijgen in plaats van naar oplossingen te zoeken.

Even wat anders. Hoe houd jij jezelf bezig nu de theaterbranche helemaal op zijn gat ligt?

“Nieuwe projecten vinden. Hoe of wat, dat komt later wel. Maar ons vak is nu – zonder live interactie met publiek – echt geamputeerd. Nieuwe dingen creëren dus, daar ga ik me mee bezighouden.”

Kijktips van Peter Pannenkoek

We begrepen dat je Ex On The Beach: Double Dutch een kans hebt gegeven.

"De eerste week van quarantaine keek ik juist veel virusfilms. Contagion, Outbreak en Pandemic, bijvoorbeeld. Nu komt echter steeds meer de behoefte om dingen te kijken die zó raar zijn, zo surrealistisch – dat je het virus even vergeet. Ja, Ex On The Beach dus…"

En? Blij met deze ontdekking?

"Ik vond Temptation Island altijd wel een fijne guilty pleasure, dus mijn vrienden zeiden: geef Ex On The Beach een kans. Nou… hoe kan dit programma bestaan? Hiernaar kijken voelt als één lange verbazing. Het is heel plat en vulgair.

Oké, dan nu door naar goede kijktips. Wat zijn je top-5 kijktips voor de rest van quarantaine-Nederland?1. El Hoyo (Netflix)

“Een horrorfilm waar je bij kan doordenken. Daar houd ik van. Een ziek idee verzinnen en dan kijken hoe ze dat uitwerken. Wat dat betreft is El Hoyo perfect, al blijft het natuurlijk wel een B-film.”

2. Succession (Ziggo Movies & Series)

"Een Shakespeareaanse machtsstrijd binnen een vermogende familie, zo is Succession nog het beste te omschrijven. Geen enkel karakter voelt sympathiek. Fantastisch. De personages proberen je hart niet te stelen en weten elke aflevering op een andere manier te verrassen."

3. Fleabag (Amazon Prime)

“Ik vind Fleabag, van schrijfster én hoofdrolspeler Phoebe Waller-Bridge, nóg beter dan Girls, waar je het misschien mee kan vergelijken. Dat komt vooral door haar personages. Die willen niet pleasen en hebben allemaal een randje.”

4. Prisoners (Pathé Thuis)

Prisoners (met Jake Gyllenhaal en Hugh Jackman) is niet geheel onbekend, maar zou wat mij betreft véél bekender moeten zijn. Sterk geacteerd, intens, een heerlijk naar, beklemmend verhaal – geweldig.”

5. De Libi (Videoland)

“Dit is één van de beste Nederlandse films in jaren. Met een simpel uitgangspunt: drie jonge gasten die de Amsterdamse club Jimmy Woo willen binnenkomen. Van mij had De Libi absoluut de Beste Film-Gouden Kalf mogen winnen.”

Later Was Alles Beter van Peter Pannekoek is maandag 27 april om 20:40 uur te zien op NPO 1.

Lees verder