Diederik Gommers in Jinek

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Diederik Gommers in Jinek

Gemist: Gommers vreest ‘code zwart’ bij Jinek

|
|

Laatste update:

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, was bij Jinek niet optimistisch over de coronacrisis. Nu het aantal besmettingen sterk oploopt vreest hij dat de IC’s eind november overvol raken.

De afgelopen weken loopt het aantal besmettingen met het coronavirus snel op, en als het zo doorgaat voorziet Gommers grote problemen in het najaar. Zorgpersoneel is overwerkt, en aan bedden zonder verplegers heb je helaas niet zo veel. “Je hebt het gevoel: het gaat toch niet gebeuren zoals de eerste golf? Ik was optimistisch aan het begin van de week, maar met dit gevoel denk ik: Jemig… We maken ons zorgen. We merken dat de verpleegkundigen zich moeilijker in kunnen zetten; ik denk niet dat we dezelfde aantallen kunnen halen als in de eerste golf.”

Hoe meer patiënten er op de intensive care komen te liggen, des te moeilijker wordt het om iedereen beter te maken. “Je merkt nu, ze konden nog gewoon aan het werk op de IC-zorg, maar nu de COVID-patiënten komen vallen sommigen uit. We hebben een hoog ziekteverzuim.” Jinek: “Eigenlijk schuift de grens op van wat acceptabel is?” Gommers: “Ja, want we hebben ze gewoon nodig.”

Als de cijfers blijven stijgen, dan vreest Gommers dat de situatie eind november volledig uit de hand loopt. Met overvolle IC’s zullen artsen moeten kiezen wie ze wél en niet kunnen behandelen: de gevreesde ‘code zwart’. “Het kan niet zo zijn dat we eind november… Het gaat niet eens meer alleen om de COVID-patiënten. Als wij te weinig plek hebben, en iemand krijgt een hersenbloeding of ongeval, dan kunnen we die zorg niet leveren. Dáár gaat het om.”

The Undoing op Ziggo: Alles dat je moet weten

Volgens Gommers moeten Nederlanders écht een tandje bij zetten als ze gezellig Kerst en Oud en Nieuw willen vieren.

Gommers ontpopt zich tijdens de coronacrisis tot hét gezicht van het zorgpersoneel. Nadat Famke Louise een blunder beging bij Jinek, besloot Gommers om een goed gesprek met haar te voeren. Sindsdien werken de twee samen om jongeren voor te lichten over COVID-19.

Succes voor Jinek en The Masked Singer

Jinek trok gisteravond ruim 1,3 miljoen kijkers, ongetwijfeld door de geweldige resultaten van The Masked Singer (2,7 miljoen) vlak ervóór. In de succesvolle talentenjacht zagen we de Astronaut en de Yeti afvallen. Hier lees je wie er in de prachtige kostuums verstopt zaten.

Lees verder